Foto: Vilhelm Stokstad / TT

ANALYS: Nya mätningen skapar oro inom Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

SVT/Novus senaste väljarbarometer skapar oro inom Moderaterna. Med drygt tre veckor kvar till valet får partiet sitt lägsta stöd sedan Ulf Kristersson valdes till ny partiledare. Också för Miljöpartiet är dagens väljarbarometer en besvikelse.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Överhuvudtaget är förändringarna små i väljarbarometern, som baseras på 4282 intervjuer. Jämfört med förra undersökningen den 26 juli är samtliga förändringar inom den statistiska felmarginalen.

Ändå är denna väljarbarometer högintressant. Den visar att det mitt i valrörelsen är dött lopp mellan de båda traditionella blocken, medan Sverigedemokraterna befäster sin ställning som näst största parti. Det är alltså upplagt för en rysare inte bara på valdagen utan också när en ny regering ska bildas.

För Moderaterna kan man dock notera en statistisk säkerställd nedgång sedan slutet av juni. Partiet får nu 18,1 procent av väljarsympatierna, vilket är den sämsta noteringen för Ulf Kristersson sedan han valdes till partiledare. Det här skapar förstås oro inom Moderaterna inför valspurten. Samtidigt finns en potential för partiet att växa – Ulf Kristersson är den partiledare svenska väljare har störst förtroende för.

SD näst störst

Socialdemokraterna är i ett fortsatt besvärligt läge. Visserligen noterar partiet en liten uppgång i den här undersökningen, men 24,3 procent så här nära ett riksdagsval är en historiskt låg nivå. I valet 2014 fick Socialdemokraterna 31 procent av rösterna. Partiets målsättning har varit att göra ett bättre val i år. Det ser dock allt mindre sannolikt ut och partistrategerna har nu mer eller mindre övergett den ambitionen. Nu gäller det att rädda vad som räddas kan under de få veckor som återstår till valdagen.

Sverigedemokraterna står helt stilla i den här undersökningen och landar på 21,6 procent. Det innebär att partiet fortsatt är Sveriges näst största parti och att marginalen ner till Moderaterna ökar. Sverigedemokraternas ambition är att bli Sveriges största parti, men är i den här väljarbarometern klart mindre än Socialdemokraterna.

De rödgröna partierna skulle få 39 procent jämfört med Allianspartiernas 36,6 procent om det vore val i dag. Foto: SVT design

Krisartat för KD

Miljöpartiet ökade i förra väljarbarometern den 26 juli. Också i andra opinionsundersökningar har Miljöpartiet fått ökat stöd den senaste tiden, vilket är fullt logiskt med tanke på att klimatdebatten tagit ny fart efter den heta sommaren.

Men i SVT/Novus senaste väljarbarometer faller Miljöpartiet nu tillbaka något och landar på 5,2 procent. Om partiets uppgång har brutits är dock för tidigt att dra några säkra slutsatser om. Den frågan kan besvaras först med nästa väljarbarometer.

För Kristdemokraterna är opinionsläget fortsatt krisartat. Ännu finns inga tecken på att partiet är på väg att klara riksdagsspärren. Så här nära valdagen är 3,0 procent i opinionsstöd skräckläsning för både Kristdemokraterna och Alliansen. Om Kristdemokraterna åker ur riksdagen minskar möjligheterna avsevärt för Ulf Kristersson att kunna bilda en alliansregering efter valet.

Liberalerna försiktigt optimistiska

Inom Liberalerna håller undergångsstämningen på att ersättas med försiktig optimism. Även om också Liberalernas uppgång i den här väljarbarometern är inom den statistiska felmarginalen är partiets 5,9 procent den högsta noteringen sedan hösten 2017.

Också Centerpartiet går framåt något i den här mätningen och landar på 9,6 procent. Visserligen klart under förra sommarens toppnoteringar, men långt över förra valresultatet på 6,1 procent. Lyckas Centerpartiet hålla i dessa siffror finns goda möjligheter för Annie Lööf att göra ett bra val den 9 september.

Ett annat parti som gått framåt under mandatperioden är Vänsterpartiet. I den här väljarbarometern faller dock partiet tillbaka något och landar på 9,6 procent, alltså exakt samma nivå som Centerpartiet.

Blockbalansen intakt

SVT/Novus senaste väljarbarometer visar inga avgörande förändringar i maktbalansen mellan blocken. Alliansen som helhet går visserligen fram något, men i och med att Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren skulle de rödgröna partierna ändå bli största block i riksdagen.

Sverigedemokraternas konsolidering som näst största parti innebär dock att partiet alltjämt ser ut att kunna få en nyckelroll för vilken regering som kan bildas efter valet den 9 september.

M 18,1 (-1,5)

L 5,9 (+0,9)

C 9,6 (+1,2)

KD 3,0 (-0,2)

S 24,3 (+0,5)

V 9,6 (-0,5)

MP 5,2 (-0,5)

SD 21,6 (+/-0)

Inom parentes finns skillnaden jämfört med förra SVT/Novus väljarbarometer den 26 juli. Samtliga förändringar jämfört med juli-mätningen är så pass små att de inte är statistiskt säkerställda förändringar.

Frågan som ställs i väljarbarometern är: ”Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen idag?”

Novus genomförde undersökningen mellan den 23 juli – 12 augusti.

Novus väljarbarometer är baserad på 4282 intervjuer. Svarsfrekvensen är 50,7 % och totalt har 8686 personer tillfrågats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet