Annika Strandhäll söks av Kronofogden: ”Hade inte koll”

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt tre års frånvaro gör Annika Strandhäll comeback i regeringen, denna gång som miljöminister. Men bara några timmar efter att Strandhäll blivit presenterad som nygammalt statsråd kunde Aftonbladet avslöja att hon har Kronofogden efter sig.

Se Annika Strandhäll förklara sina obetalda skulder i klippet

Enligt Aftonbladet har den nya klimatministern två obetalda räkningar som nu gått till inkasso och resulterat i betalningsförelägganden hos Kronofogden.

Den ena kommer från ett företag som i somras fyllde Annika Strandhälls utomhusbadkar med vatten men som ännu inte fått fullt betalt. Återstående 871 kronor har gått vidare till inkasso och sedan Kronofogden.

”Hade inte koll”

Den andra räkningen, som rör ett uppsagt bredbandsabonnemang och lyder på 2 055 kronor, skulle varit betald i september. Kronofogden ska ha skickat två kravbrev till Strandhäll i november.

– Jag har alltid haft ordning på min ekonomi och aldrig haft några betalningsanmärkningar, men de här hade jag faktiskt inte koll på. Men nu är de betalda, sade Annika Strandhäll i Aktuellt.

Miljöministern fick också frågor om sitt nya jobb och ansvaret som följer med det. Hon erkände att hon har begränsad erfarenhet av miljö- och klimatpolitik men desto större som statsråd. Annika Strandhäll var socialförsäkringsminister mellan 2014 och 2017 och menar att det är helt rimligt att politiker tilldelas nya ansvarsområden.

”Behöver mer tid”

Hon fick också frågan om regeringens klimatmål att Sverige ska ha 100 procent förnybar elproduktion år 2040 är särskilt klokt. Många, inte minst oppositionen, hävdar att klimatnyttan skulle bli större om målet omformulerades till 100 procent fossilfri el, vilket skulle möjliggöra fortsatt kärnkraftsproduktion.

– Det här är min första dag på jobbet och jag behöver tid med mina tjänstemän att djupdyka ned i den här typen av frågor. Men i nuläget ser jag ingen anledning att ändra på det, snarare behöver vi höja ambitionerna ytterligare för att uppnå klimatmålen vi har i dag.

Besked om slutförvar

Liberalerna har hotat med misstroendeförklaring om regeringen inte klargör sina planer för långtidsförvar av det svenska kärnbränsleavfallet före luciahelgen.

– Det är en av de prioriterade frågorna på min agenda, och vi kommer att leverera ett besked i närtid. Den tidigare miljö- och klimatministern (Per Bolund (MP), reds anm) har förberett detta Sveriges största miljöärende, och vi är i beslutsläge.

Annika Strandhäll fick också svara på Aktuellts miljöpolitiks-quiz. Hur hon klarade sig ser du i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.