Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingen möjlighet till total lockdown, men nära inpå säger experten som SVT talat med. Foto: SVT

Experten: Nya pandemilagen skulle kunna stänga det mesta

Uppdaterad
Publicerad

Om den nya pandemilagen röstas igenom under fredagen kommer den gå att tillämpa från och med söndag. Den ny lagen ger om den antas långtgående möjligheter att begränsa trängsel och ytterst stänga verksamheter som inte sköter sig. Men lagen saknar stöd för utegångsförbud och får uttryckligen inte hindra rörelsefriheten i Sverige. 

Främst berörs verksamheter där mycket folk kan samlas, som till exempel i handeln, i kollektivtrafiken, på gym, campingplatser och bibliotek. Om alla regleringar skulle tillämpas samtidigt blir resultatet nära på en nedstängning av samhället. Men det är ett scenario som inte är särskilt troligt anser Karin Åhman, lektor i statsrätt.

Lagen ger också utrymme för att reglera antalet personer som vistas på en allmän plats, som i parker och på stränder. Om den nya pandemilagen skulle tillämpas där skulle ansvaret falla på den enskilde individen.

– Om man exempelvis har regler om man inte får vara mer än åtta personer i grupp på allmänna platser skulle det kunna innebära att man får böter. Säger Karin Åhman, lektor i statsrätt på Stockholms universitet. 

Kritik från oppositionen

Flera medier har rapporterat om att regeringen mött kritik från oppositionspartierna, som vill att lagen ska innehålla en reglering om ekonomisk ersättning till de verksamheter som skulle kunna drabbas hårt. Som svar har regeringen lagt till en skrivning om att regeringen ska redovisa vilka ekonomiska konsekvenser olika åtgärder kan få för företag, löntagare eller andra aktörer.

– Det är svårt att bedöma varför man inte vill ha in ersättningsregler i lagstiftningen, jag tror inte man vill binda upp sig till det. Man gillar läget om det blir aktuellt, säger Karin Åhman.

Omröstningen sker i riksdagen på fredag, den nya tillfälliga lagen föreslås gälla till utgången av september 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet