Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nya protester i riksdagen – anförande avbrutet för andra dagen i rad

Uppdaterad
Publicerad

För andra dagen fick riksdagen göra halt på grund av högljudda protester från åhörarbänken.

– Det börjar bli en vana här att personer tar ordet i kammaren av egna anledningar istället för att respektera det, sa Johan Forrsell innan fortsatte sitt anförande.

Den här gången var det bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forrsell (M) som höll ett yttrande om importen av rysk fossilenergi när höga rop återigen hördes från läktaren.

– Jag vill påminna om att kammarens överläggningar inte får störas av åhörare på läktaren, sa tredje vice talman Kerstin Lundgren (C).

Överlämnades till polis

Vakter ombads avlägsna demonstranterna och ordningen var snart återställd.

– Två personer på allmänhetens läktare gjorde opinionsyttringar. Personerna greps av skyddsvakter för störande av förrättning och överlämnades sedan skyndsamt till polis, säger Carina Larsson, pressekreterare på Riksdagsförvaltningen.

På måndagen fick en demonstrant släpas ut ur lokalen av vakter efter att ropat ”återställ våtmarker” och ”förbjud torvbrytning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.