Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger Barnläkarföreningens ordförande Ulrika Ådén råd till föräldrar vars barn har tittat mycket på skärmar. Foto: Martina Holmberg/TT

Nya råd: Ingen skärmtid för barn under 2 år

Publicerad

Vad är rimlig skärmtid för barn? Finns det något ”lagom” eller är det så dåligt att föräldrar bör förbjuda det helt?

Svaret enligt Barnläkarföreningens nya råd: Barn under 2 år ska inte ha någon skärmtid över huvud taget och barn mellan 2 och 5 år ska titta högst en timme om dagen.

Folkhälsomyndigheten håller just nu på att utreda och ta fram rekommendationer om skärmtid. Men det kan inte vänta ett, två år till, menar Svenska Barnläkarföreningen, som nu går ut med allmänna rekommendationer för små barns skärmanvändning.

– Vi tycker att det är så stor efterfrågan från både allmänhet, BVC och förskola, och samtidigt har forskningen ackumulerats. Det har kommit så mycket forskning på små barn, skärmtid och språkutveckling att vi känner att vi måste dela med oss av det till landets föräldrar, säger Ulrika Ådén, ordförande för Barnläkarföreningen samt professor i barnmedicin och barnläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Barn som tidigt börjar använda digitala skärmar kan bland annat få försenad språkutveckling och svårt med koncentrationen. Det kan även påverka träningen av andra förmågor, som att hantera känslor, och leda till ökad närsynthet och sömnsvårigheter.

”Ingen skärmtid”

Barnläkarföreningens råd går i linje med de rekommendationer som redan finns i en rad europeiska länder och USA.

– Från 0 till 2 års ålder rekommenderar vi ingen skärmtid, och från 2 till 5 års ålder en timme per dag max, och gärna då med sådant innehåll som är anpassat för små barn och allra helst tillsammans med någon vuxen, säger Ulrika Ådén.

Och det gäller alla typer av skärmar, både mobiler, paddor och tv.

Även Världshälsoorganisationen WHO har gått ut med riktlinjer som säger att bebisar inte bör ha någon skärmtid alls och att barn upp till 5 års ålder inte ska hänga framför mobilen, paddan eller titta på tv mer än en timme om dagen.

Svenska Barnläkarföreningen ger också några handfasta råd och tips på hur man som vårdnadshavare kan tänka och agera när det kommer till digitala skärmar (se faktarutan och hör mer i videon ovan).

Vad ska man göra? Barnläkarföreningens skärmtips till föräldrar

1. Du är viktigast för ditt barns utveckling

Du kan själv lära ditt barn nya saker och vara en förebild genom att tänka på hur och när du använder digitala medier. Att till exempel använda mobilen kan också påverka kontakten med barnet, vilket kan skapa en ond spiral av mer negativa beteenden.

2. Sätt överenskommelser om skärmar hemma

Ha överenskommelser för hela familjen om var, när och hur skärmar används. Att använda skärmar tillsammans eller sätta in tidsbegränsningar kan också fungera.

3. Avled inte negativa känslor med skärmar

Skrik, gnäll och gråt är naturligt – försök att distrahera barnet med till exempel tittutlekar, leksaker eller en bok om det är missnöjt i stället för att plocka fram en skärm.

Källa: Barnläkarföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.