Anonyma bidrag som överstiger 2.275 kronor förbjuds, tidigare gick gränsen vid 2.400 kronor. Foto: TT

Nya regler: Anonyma partibidrag förbjuds

Publicerad

Nu är det i princip stopp för anonyma partibidrag. Samtidigt har fler politiska aktörer blivit redovisningsskyldiga.

Tanken är att ge allmänheten större insyn i hur partier och förtroendevalda finansierar sina verksamheter. 

I början av februari beslutade riksdagen om ökad insyn i partiernas finansiering. De nya reglerna, som trädde i kraft den 1 april, innebär att fler aktörer måste redovisa sina intäkter till Kammarkollegiet, en myndighet som sorterar under finansdepartementet.

– Riksdagen har beslutat att den vill ha en ännu mer transparent genomlysning av partiers finansiering, säger Mattias Axelsson, pressansvarig på Kammarkollegiet.

Finns undantag

Tidigare omfattade redovisningsskyldigheten partier som kandiderar till riksdagen och Europaparlamentet under valår, samt partier som har mandat i riksdagen och Europaparlamentet under icke-valår. Även partier som får statligt stöd var skyldiga att redovisa sina intäkter.

Den 1 april lades följande till listan: partier som deltar i val till landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige, ideella föreningar inom partier, sidoorganisationer till partier samt ledamöter och ersättare i riksdagen, landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige eller Europaparlamentet.

Det görs undantag för aktörer med intäkter som understiger 22 750 kronor efter att vissa offentliga stöd, vissa medlemsavgifter och interna bidrag (bidrag från ideella föreningar inom partiet eller sidoorganisationer inom partiet) räknats bort. Men partier på central nivå, sidoorganisationer eller ideella föreningar som får partistöd har alltid redovisningsplikt.

Anonyma bidrag förbjuds

Samtidigt har anonyma bidrag som överstiger 2 275 kronor förbjudits, det tidigare gränsvärdet var 22 400 kronor.

Anonyma bidrag som lämnas trots förbudet och som överstiger gränsvärdet måste betalas in till Kammarkollegiet inom tre månader från redovisningsperiodens utgång.

De är skyldiga att intäktsredovisa

  • Partier som deltar i val till riksdagen, landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige eller Europaparlamentet eller får partistöd
  • Varje ideell förening inom partier (politiska partier är vanligtvis organiserade i en eller flera ideella föreningar, där varje förening är en juridisk person)
  • Sidoorganisationer till partier (till exempel ungdoms- eller kvinnoförbund),
  • Ledamöter och ersättare i riksdagen, landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige eller Europaparlamentet

Källa: Kammarkollegiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.