De flesta partierna har större valbudget i år jämfört med 2014. Foto: TT

Socialdemokraterna satsar mest pengar på att vinna valet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna satsar 100 miljoner kronor på att vinna riksdagsvalet. Det är överlägset mest pengar av alla partier. Huvuddelen går till annonsering.

– Vi vet att tv är en kanal där vi når många, säger pressekreterare Martin Rynoson.

Med åtta månader kvar till riksdagsvalet är valkampanjen under planering. De flesta partierna har större budget i år jämfört med 2014

Mest pengar har Socialdemokraterna som kommer att lägga minst 100 miljoner kronor på valet. Partiet räknar med att summan stiger ytterligare. Den största utgiftsposten är reklam, som beräknas kosta minst 70 miljoner.

Val 2018 – #dinröst

– Annonsköp är den enskilt största utgiften. Fördelningen mellan olika medieslag är inte definitivt beslutad men vi bygger ut vår digitala verksamhet och vet att tv är en kanal där vi når många. Vi har ett stort försprång, att som folkrörelseparti, ha tiotusentals valarbetare runt om i hela landet. Det kommer vi också lägga en hel del ekonomiska resurser på, skriver partiets pressekreterare Martin Rynoson i ett mejl till SVT Nyheter.

Näst mest lägger Centerpartiet som har drygt 70 miljoner vikta för hela sin valbudget. Det är samma summa som 2014, med skillnaden att beloppet då även täckte in valet till EU-parlamentet. Ungefär hälften av årets kampanjbudget går till annonsering.

Fördelas löpande

Moderaterna och Sverigedemokraterna har en valbudget på cirka 50 miljoner kronor vardera. 

– Vi kommer att investera mer i digital kommunikation och dialog under den här valrörelsen än vad vi gjort tidigare. Dessutom kommer vi att satsa på exempelvis utomhusannonsering, tv-reklam, utskick och tryckt kampanjmaterial, skriver Moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson och påpekar att budgeten fördelas löpande.

Postutskick av valsedlar

Inte heller Sverigedemokraternas budgetfördelning är spikad. Partiet lägger nästan dubbelt så mycket pengar på årets val jämfört med riksdagsvalet 2014. Då gick cirka 20 miljoner till EU-valet och 30 miljoner till riksdagsvalet. I år går en stor del av budgeten till postutskick av valsedlar. 

– Annars är tv-reklam ganska stort. Det handlar om att kunna nå ut väldigt brett, att vara i forum som vi normalt sätt inte når. Vi är starka digitalt, men de som följer TV4 på kvällarna kanske inte är de som följer vår Facebooksida, säger Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Årets valbudget i korthet

Så mycket pengar lägger partierna på riksdagsvalet. Valet 2014 inom parentes. 

Socialdemokraterna – 100 miljoner (kan inte ange någon siffra vid publicering)

Centerpartiet – drygt 70 miljoner (70 miljoner, inklusive EU-valet)

Moderaterna – drygt 50 miljoner (ungefär 50 miljoner)

Sverigedemokraterna – cirka 50 miljoner (cirka 30 miljoner)

Kristdemokraterna – 20 miljoner (har ingen jämförbar siffra)

Miljöpartiet – 18 miljoner (cirka 15 miljoner)

Vänsterpartiet – 16,2 miljoner (10 miljoner)

Liberalerna – 15-20 miljoner (”något mindre” än valet 2014)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet