En ny åtgärd för att minska fusket på nationella provet är att facit tidigast ska levereras på provdagen eller dagen efter till skolorna. Foto: TT

Nya regler för nationella proven efter läckor

Publicerad

Efter att flera nationella prov har spridits på sociala medier under våren beskriver nu Skolverket situationen som ohållbar och skärper reglerna och rutinerna till hösten.
– Anledningen är ju alldeles uppenbar. Vi skärpte reglerna även inför den här våren men vi kan ju konstatera att det inte har hjälpt, säger Anders Boman på chef enheten för nationella prov på Skolverket.

Skolverkets uppgift är att förse landets skolor med prov och hanteringsföreskrifter, alltså regler och rutiner för hur proven ska hanteras. Det är i huvudsak skolornas uppgift att sköta hanteringen. 

– Om man följer de här föreskrifterna ska det vara nästintill omöjligt att sådant här kan uppstå. Men någonstans brister det ibland och då får det sådana här konsekvenser, säger Anders Boman.

Brister på enskilda skolor

Vårens incidenter, då nationella prov i bland annat matematik och engelska spridits, beror enligt Anders Boman på enskilda skolor.

– Jag vågar påstå att de läckor som har skett under våren har skett därför att det har brustit i hanteringsföreskrifterna på någon skola någonstans, och det kan ju räcka med en. 

För att komma tillrätta med problemet presenterar Skolverket en rad åtgärder. Bland annat ska facit till proven levereras separat tidigast dagen för provet och själva proven kommer skickas ut närmare provdatum. Man kommer även ändra i föreskrifterna för när proven får öppnas av lärarna. 

Nästa vår blir ”elddopet”

Enligt Skolverket ska de flesta förändringar vara genomförda ”så snart som det är juridiskt möjligt”, redan till höstens prov. Men det är först nästa vår vi vet om det fungerar. 

– På hösten är det ganska få nationella prov, så det blir nästa vår som egentligen blir elddopet. Den här hösten hade vi inga spridningar att tala om, utan det är på vårarna som koncentrationen ligger. Så till nästa vår vill vi ha ändringarna i logistiken på plats, säger Anders Boman. 

Inte klara än

Anders Boman understryker att Skolverket inte tror att åtgärderna är fullt tillräckliga och att arbetet kommer fortsätta fram till att proven digitaliseras år 2022. 

– Självklart måste vi jobba vidare och försöka hitta nya lösningar för att eliminera det här fusket. Det vi berättar om i dag, vi tror inte vi kan stanna där, säger Anders Boman. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer