Luftvärnssoldater ställer upp på Lv6 i Halmstad. Foto: TT

Nya regler: Försvarsmakten tillåter ”lindrig adhd” för värnpliktiga

Publicerad

Försvarsmakten ändrar reglerna kring vissa neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Nu har personer med ”lindrig adhd” möjlighet att mönstra.

– De med den lindriga formen och som inte behöver medicinering kommer inte längre att uteslutas med automatik, säger stabsläkare Markus Karumo.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, konstaterade sommaren 2021 att Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket per automatik uteslöt personer som uppgav att de har diagnoserna autism eller adhd från möjligheten att prövas för militär tjänstgöring.

Det handlade om frågor i ett webbformulär som används för att bedöma lämpligheten av de som ska kallas till mönstring. Det gällde även när personer på eget initiativ ansöker om att göra militärtjänst – det så kallade ”frivilliga insteget”.

Lindrig adhd – ej autism

På torsdagen meddelade Försvarsmakten att den ändrar delar av sitt regelverk. Försvarsmakten ändrar dock inte reglerna som gäller personer med ”autismspektrumtillstånd”.

De personer som nu kan bli aktuella att kallas till mönstring är de som har uppgett att de inte har behov av stödåtgärder och bedöms kunna ha en ”adhd av lindrig grad”. De ska även uppfylla Försvarsmaktens övriga medicinska och psykologiska krav för att kunna mönstra.

– Funktionsnedsättningen adhd delas in i tre svårighetsgrader: lindrig, medelsvår och svår. De med den lindriga formen och som inte behöver medicinering kommer inte längre att uteslutas med automatik, säger stabsläkare Markus Karumo i ett uttalande på Försvarsmaktens webb.

Om det vid mönstringen ”trovärdigt framkommer” att det inte funnits behov av medicinering, behandlingskontakter inom sjukvården eller andra stödåtgärder under de senaste tre åren kan ett godkännande övervägas, uppger Försvarsmakten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.