• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Värnpliktiga inkallade till repetitionsutbildning. Foto: TT arkivbild

Diskriminering utesluta personer med ADHD från militärtjänst

Publicerad

Det är diskriminering när Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket per automatik utesluter personer som uppger att de har diagnoserna autism eller ADHD från möjligheten att prövas för militär tjänstgöring. Det konstaterar Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Det handlar om frågor i webbformulär som används för att bedöma lämpligheten av de som ska kallas till mönstring. Det gäller även när personer på eget initiativ ansöker om att göra militärtjänst – det så kallade ”frivilliga insteget”.

En av frågorna är om personen någon gång fått diagnosen ADHD eller autism. Den som då svarar att de fått en sådan diagnos går inte vidare i prövningen.

Värnplikt

Både Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket har överträtt diskrimineringsförbudet genom den automatiska uteslutning som förfarandet innebär, konstaterar DO i sitt tillsynsbeslut.

– Eftersom det inte kan uteslutas att personer med dessa diagnoser har den förmåga som krävs för att göra militär tjänstgöring anser DO att det strider mot diskrimineringslagen med en automatisk uteslutning av dessa personer – även om det senare i prövningen skulle visa sig att de ändå inte uppnår ställda krav för tjänstgöring, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.

Försvarsmakten: ”Ökad risk”

Försvarsmakten bedömer dock att det finns ökad risk för personer med diagnosen ADHD eller autism att inte klara av militärtjänsten, men utesluter inte att det finns personer med diagnoserna som har förmåga att genomföra den.

Personer som redan är anställda när de får en sådan diagnos kan fortsätta sin tjänstgöring. Det förutsätter emellertid att de bedöms ha förutsättningar att fortsätta sin tjänst inom ramen för den prövning som alla anställda genomgår, uppger DO och hänvisar till uppgifter från Försvarsmakten.

”Vi har fått DO:s beslut och samverkar nu med Försvarsmakten för att se över vilka åtgärder vi behöver göra” säger Per Andersen Helseth, kommunikatör vid Plikt- och prövningsverket, i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Fakta om värnplikt

Efter att ha varit vilande sedan 2010 återupptogs en del av värnplikten 2014, då redan krigsplacerade kunde kallas till repetitionsutbildningar.

Från 2018 utökades värnplikten och nu mönstras årligen 18-åriga män och kvinnor för grundutbildning.

Utbildningens längd är mellan 6 och 15 månader. Den första delen utgörs av så kallad grundläggande militär utbildning (GMU) och pågår i tre månader. Den följs av en befattningsutbildning på upp till 12 månader.

Utöver grundutbildning omfattar värnplikten även repetitionsutbildning, beredskapstjänstgöring och krigstjänstgöring.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet