Nya rekommendationen: Äldre ska prioriteras högre

Publicerad

Äldre och svårt sjuka ska prioriteras högre i vaccinationen mot covid-19. Dessutom ska fler vaccineras med första dosen. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på fredagen.

– Vi måste verkligen satsa på de äldre allra först, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten inför nya rekommendationer när det gäller vilka som ska prioriteras för vaccin mot covid-19.

Eftersom tillgången till vaccin är begränsad vill myndigheten se till att äldre och andra som riskerar att dö eller bli allvarligt sjuka i covid-19 får vaccinet först.

”Äldre ska vaccineras före vårdpersonal”

I nuläget är det de äldsta och mest sköra som är först i prioriteringsordningen i fas 1, följt av exempelvis vårdpersonal. Men eftersom regionerna har låtit de olika faserna överlappa varandra har det inneburit att vissa som är yngre redan nu har fått vaccinet.

De nya rekommendationerna innebär att de som står högst i varje fas bör ha erbjudits vaccination innan nästa grupp påbörjas.

– I praktiken innebär detta exempelvis att äldre och andra med förhöjd risk för sjukdom och död ska erbjudas vaccin före vård- och omsorgspersonal, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

”Måste verkligen satsa på de äldre”

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har argumenten för att vaccinera äldre före vårdpersonal stärkts.

– En stor anledning till att vaccinera vårdpersonal var att ge ett indirekt skydd, men vi ser att vi får det skyddet även om inte personalen är vaccinerad. Nu måste vi verkligen satsa på de äldre allra först, säger han.

Fler ska vaccineras med första dosen

Folkhälsomyndigheten beslutar också att förlänga intervallet mellan dos ett och dos två av vaccinet till max sex veckor. De som fått första dosen kan, med de nya reglerna, få vänta längre innan de får sin andra dos.

”Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att en dos ger tillräckligt skydd för att fördelarna med att ge fler en första ska dos överväga”, skriver myndigheten på sin hemsida.

De nya rekommendationerna gäller från och med i dag, 19 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.