Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EMA ger grönt ljus till Astra Zeneca: ”Det här är ett säkert vaccin”

EMA ger besked: Grönt ljus för Astra Zeneca

Uppdaterad
Publicerad

”Det här är ett säkert och effektivt vaccin” säger EMA-chefen Emer Cooke under en presskonferens. De få fallen av allvarliga biverkningar som rapporterats överväger inte nyttan med vaccinet, säger Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Astra Zenecas vaccin som pausats i flera EU-länder, däribland Sverige, får klartecken av EMA som under dagen har diskuterat nyttan mot riskerna med vaccinet.

– Kommittén har kommit fram till att vaccinet inte är kopplat till en ökad risk för blodproppar, säger EMA-chefen Emer Cooke.

Ovanliga blödningar

Däremot kan man fortfarande inte utesluta ett orsakssamband mellan Astra Zenecas vaccin och de allvarliga biverkningarna i form av ovanliga blödningar som observerats i ett fåtal fall i Europa.

– Baserat på tillgängliga bevis, analyser av labbrapporter och kliniska undersökningar, kan vi inte helt utesluta ett samband mellan de här biverkningarna och vaccinet, säger Emer Cooke vid den Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Ska öka medvetenhet om risker

Man ska lägga till en förklaring över eventuella risker i informationen om vaccinet. Dessutom är det viktigt att fortsätta noga rapportera alla biverkningar för att kunna uppdatera eventuella varningar, säger EMA.

Fler utredningar ska tillsättas för att förstå mer om de här ovanliga inrapporterade fallen av blodbiverkningar och eventuella samband med Astra Zenecas vaccin. Men nyttan med att vaccinera människor mot covid-19 överväger klart riskerna, säger EMA.

– Vår slutsats i dag hjälper oss att fortsätta vår kamp mot den här pandemin, säger Emer Cooke på den Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer