Nya rekord vid fågelborden

Uppdaterad
Publicerad

Årets stora fågelbordsinventering är avslutad och det blev rekord. Aldrig tidigare har så många vinterfåglar registerats, främst tack vare att antalet fågelmatare också slagit rekord.

Sträng vinter = många fågelbord

Det har varit en ovanlig vinter. Snö och kyla har hållit stora delar av landet i ett järngrepp och några som då far illa är småfåglarna. Fast så svårt har det inte varit, menar Anders Wierdheim på Sveriges Ornitologiska Förening SOF.

-En sträng vinter gör att fler människor engagerar sig för fåglarna och matar dem. Dessutom har det varit ovanligt gott om mat i skogen, till exempel rönnbär. Men nu börjar det ta slut och fåglarna söker sig till bebyggelsen i jakt på mat, sägar han.

Det är femte vintern i rad som SOF arrangerar fågelräkningen och man räknar med att 15.000 fågelvänner spridda över hela landet deltagit.

Bergfinken överraskar

Det exakta resultatet från inventeringen dröjer några veckor, men redan nu kan SOF slå fast att talgoxen fortfarande är sveriges vanligaste vinterfågel, trots att den tappat på senare år.

Att god tillgång på bokollon har fått antalet bergfinkar att tiodubblas från i fjol är mer förvånande. Den klättrar därmed från 26:e till andra plats. Även koltrasten lyckas tack vare rönnbären knipa en sjätte plats i år.

Rödhakar dör i norr

Men årets bistra kyla har skapat förlorare också:

-Rödhaken har minskat kraftigt. Vintertid ska den egentligen bara finnas i södra sveriges kusttrakter, men tack vare milda vintrar har den kunnat sprida sig ända upp till mellersta norrland. Man kan nog räkna med att 95 procent av rödhakarna som försöker övervintra så långt norrut stryker med under den här vintern, säger Anders Wirdheim.

Alla kan inte räknas

Även blåmes och grönfink ser ut att gå bakåt i år. Totalt tror SOF att uppåt en miljon fåglar kan ha räknats mellan den 29 januari och 1 februari då inventeringen pågick. Men att uttala sig om det totala antalet individer i landet är omöjligt. Vem vet hur många fåglar som äter från andra matställen än de som inventeras? Det kan finnas så många som en halv miljon fågelbord i landet....

Johan Juhlin

Tio-i-topp 2009

1. talgoxe

2. bergfink

3. blåmes

4. pilfink

5. gulsparv

6. koltrast

7. grönfink

8. domherre

9. skata

10. kaja

Källa: Sveriges Ornitologiska Förening

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.