Rysslands premiärminister Michail Misjustin vill att ryska myndigheter och Gazprom ska få insyn i den svenska utredningen av Nord Stream-läckorna. Foto: EPA/TT

Nya ryska krav om insyn i Nord Stream-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands premiärminister Michail Misjustin har i ett brev till statsminister Magdalena Andersson begärt att ryska myndigheter och Gazprom ska få insyn i den svenska utredningen av Nord Stream-läckorna, skriver Expressen.

På torsdagen kom beskedet att avspärrningarna vid gasledningarna i Östersjön hävts och att misstankarna om grovt sabotage stärkts efter det att Säpo gjort en brottsplatsundersökning där man kunde konstatera detonationer vid Nord Stream 1 och 2.

Ryska myndigheter har tidigare fört fram att de bör få delta i utredningen av läckorna, vilket Sverige har avfärdat. Nu har Ryssland ännu en gång begärt att få insyn i utredningen via ett brev till Sveriges statsminister Magdalena Andersson, vilket Expressen var först att rapportera om.

Det dokument som regeringskansliet utlämnats till SVT Nyheter är i princip helt maskat.

Andersson: Råder sekretess

Regeringen har ännu inte svarat på Rysslands formella begäran om att få insyn i den svenska utredningen. På måndagen kommenterade statsminister Magdalena Andersson (S) det nya kravet.

– I Sverige råder förundersökningssekretess. Exakt hur vi formulerar svaret arbetar vi med, säger hon.

UD: Brevet bereds inom Regeringskansliet

”Den 6 oktober inkom ett brev från den ryske premiärministern Michail Misjustin till statsminister Magdalena Andersson med begäran om att ryska myndigheter och företaget Gazprom skulle engageras i den svenska utredningen. Brevet bereds för närvarande inom Regeringskansliet”, skriver UD i en kommentar till tidningen.

Beslutet att häva avspärrningarna innebär att det är fritt fram för de som vill dyka, fiska eller vistas i området. Det innebär också att Ryssland nu får skicka fartyg till området. Vill de däremot göra vissa typer av undersökningar av havsbotten kan det krävas tillstånd, enligt Kustbevakningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.