Nya sätt att slippa telefonförsäljare

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av telefonförsäljning visar att det inte finns något säkert sätt att undvika samtal till mobilen. Men med hjälp av nya appar kan man i alla fall få en förvarning.

Om man inte vill att telefonförsäljare ska kunna ringa till ens hemtelefon kan man sedan länge anmäla sig till föreningen Nix-telefons spärrregister. När ens nummer finns med i registret slipper man samtal från de flesta telemarketingföretag.

Däremot finns det ingen möjlighet att anmäla mobilnummer till registret, eftersom branschens etiska regler redan säger att det inte är tillåtet att ringa till mobilabonnemang.

– Alla seriösa callcenters respekterar spärregistret och de etiska regler som finns så branschen har bedömt att det inte finns något behov av ett register även för mobilabonnemang, säger Axel Tandberg, jurist på Nix-telefon.

Samlar nummer i databas

Trots detta är det nog många av oss som ändå blir uppringda av försäljare på mobilen. Vad kan man då göra åt de företag som struntar i de uppsatta reglerna?  

I dag finns ett flertal applikationer till smarta telefoner som upplyser dig när det är en telefonförsäljare som ringer. Truecaller, Vemringde, Missasamtal och Varningsinfo är alla exempel på appar som kör inkommande samtal från nummer som inte finns i din telefonbok i en databas. Finns numret i databasen så får du reda på vem som ringer, och om det då är en försäljare kan du enkelt välja att inte svara.

Telefonförsäljare som inte ger upp

Att ignorera ett samtal hjälper för stunden, men det är inte ovanligt att företaget ringer upp dig vid ett senare tillfälle. Ett alternativ som ligger nära till hands är ju att svara och be försäljaren i fråga att sluta ringa, men om inte heller det biter kan man göra en anmälan hos Direktmarknadsföringsnämnden.

Om nämnden kommer fram till att företaget som ringt dig inte följt branschens etiska regler så görs ett offentligt uttalande och företaget läggs till på en lista över de som inte sköter sig.

Hjälper inte heller det kan man göra en polisanmälan för ofredande. Viktigt att minnas att om du ingått en kundrelation med ett företag har de rätt att ringa dig. Undantag från NIX-registret görs för till exempel enkäter, marknadsundersökningar, religiös upplysning och samhällsinformation.

– Undantagen beror på att sådan kontakt är tillåten enligt yttrandefrihetsförordningen. Det är inget som vi har rätt att göra något åt, säger Axel Tandberg, jurist på Nix-telefon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar försäljningsmetoder

Mer i ämnet