Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Nya siffror: Fler igångsättningar tros ligga bakom färre dödstal

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn som dör i magen minskar. En av orsakerna kan vara nya rutiner kring igångsättning, enligt en ny rapport.

– Det är fantastiskt, säger Malin Asp från Spädbarnsfonden.

Men alla regioner följer ännu inte de nya rekommendationerna.

Nu minskar andelen barn som dör efter vecka 22. Från 3,7 per 1 000 födda barn 2016-2018, till 3,2 per 1 000 födda barn 2019-2021, visar siffror från Graviditetsregistrets nya årsrapport. Fler igångsättningar tillsammans med andra kvalitetshöjande åtgärder kan ha bidragit till att färre barn dör före förlossning, enligt rapporten.

– Vi har länge påtalat att det borde gå att rädda fler barn. Det här är verkligen ett tecken åt det hållet, säger Malin Asp, läkare och tidigare ordförande i Spädbarnsfonden.

Igångsättningar ökar

Startskottet för debatten kom efter att en uppmärksammad svensk studie fick avbrytas i förtid 2019. I studien lottades kvinnor till att antingen sättas igång i vecka 41 eller att avvakta till vecka 42. Sex barn i 42-veckorsgruppen avled, jämfört med inga barn i 41-veckorsgruppen.

Men eftersom studien fick avbrytas i förtid har den blivit kritiserad för att inte vara tillräckligt omfattande.

En region som ännu inte tillämpar de nya rekommendationerna kring igångsättning i vecka 41 är Region Stockholm.

Sophia Brismar Wendel är överläkare på förlossningen vid Danderyds sjukhus och hon sitter i den grupp som arbetar med att införa de nya rutinerna i regionen.

– Eftersom det har varit ett osäkert bemanningsläge, på grund av barnmorskekrisen och sommarbemanning och så vidare så har införandedatumet fått flyttats fram flera gånger. Men nu tror vi att det kan vara möjligt att införa inom ganska kort, säger hon.

Ultraljud istället

Sophia Brismar Wendel lyfter fram att det i Region Stockholm görs ett ultraljud i vecka 41+0 för att minska riskerna för barnet, och att man i regionen har en låg andel barn som dör i magen.

I Falun var man även först i landet med att ändra sina rutiner, redan i april 2019. Detta efter att man ingick i den uppmärksammade Swepi-studien och två av dödsfallen inträffade i just Dalarna.

– Vi kände att vi inte med hedern i behåll kunde ha den här aningen om att det var bättre att sätta igång i vecka 41 än 42 och ändå inte göra något åt det, säger Agneta Romin, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Region Dalarna.

Hoppas på fortsatt trend

Malin Asp, tidigare ordförande i Spädbarnsfonden och läkare, hoppas nu att andelen barn som dör före förlossning ska minska ännu mer framöver.

– Det är inte så att det finns en enkel lösning. Men det här med tidigare induktion, att inte låta graviditeten gå för långt över tiden, är en pusselbit. En annan kan vara att lyssna på gravida som upplever minskade fosterrörelser och ytterligare en att noggrant utreda och dra lärdom varje gång ett barn dör i magen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.