Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arash Khazanehdarloo, 16, berättar att många av hans manliga vänner inte vaccinera sig. Hör mer i klippet om varför han väljer att vaccinerar sig. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Nya siffror visar: Män mindre benägna att vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

Trots att män generellt löper högre risk att bli svårt sjuka i covid-19 så har färre män än kvinnor hittills tagit vaccin mot smittan. Skillnaden syns både i de äldre och i de yngre åldersgrupperna.

”De kanske är mer rädda”, säger 16-åriga Arash Khazanehdarloo om vännerna.

- Jag tvekade men jag jobbar ibland inom vården så då är det praktiskt att ta det. Jag kände både tvivel och var lite rädd, säger Nemat Alimoradi som nu har tagit båda doserna.

Han är långt från den enda mannen som känt sig tveksam till att ta vaccinet.  

Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att mätbart färre män än kvinnor vaccinerat sig hittills – 58,9 procent av landets kvinnor över 18 år har hittills tagit både dos ett och två, motsvarande siffra hos männen är endast 52,7. 

”Kanske mer rädda”

Störst är könsskillnaden i de yngre åldersgrupperna. Bland 30 till 39-åringar är det 45 000 fler kvinnor än män som kavlat upp ärmen och tagit båda doserna, detta trots att det finns något fler män och kvinnor i den åldersgruppen. 

16-åriga Arash Khazanehdarloo sitter utanför Kistamässan i Stockholm, han ska själv få sin första dos om fem minuter.

Han berättar att det finns några av hans manliga vänner som sagt att de inte kommer ta vaccinet, varför de inte vill de har de dock inte pratat om.

- De kanske är mer rädda, säger han med ett axelryck. 

Normer kan ligga bakom 

Till en början förklarades skillnaden mellan könen med att det finns något fler kvinnor än män i de högsta åldersgrupperna, där störst andel fått vaccin. Men nu är bokningen sedan flera veckor öppna för alla över 18 år – och skillnaden ser ut att hålla i sig. 

Vad det beror på råder det delade meningar om. Maskulinitetsnormer samt en generellt sett mindre erfarenhet av att ha kontakt med vården är några av de förklaringar som lyfts fram.

- Män kanske är mer envisa och inte vill följa vad andra gör, säger Larea Akrasho, som även hon ska ta sin första dos. 

Karin Ottergård är fullvaccinerad sedan i våras. Nu sitter hon och väntar på sitt barnbarn som är inne och tar sin första spruta.

- De kanske är lite fegare, föreslår hon med ett skratt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.