Sjuksköterska förbereder sig inför vaccination. Foto: Patrick Onen/AP/TT

Vaccinojämlikheten kostar världen miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Den ojämlika vaccineringen mot covid-19 får stora ekonomiska konsekvenser globalt. Hittills har klyftan kostat fattiga länder 330 miljarder kronor i förlorad BNP.

– Att de inte ens kan vaccinera sin sjukvårdspersonal medan vi i den rika världen vaccinerar friska barn är både moraliskt och ekonomiskt fel, säger professorn Stefan Swartling Peterson.

1,36 procent av befolkningen i världens fattigaste länder är hittills vaccinerade mot covid-19. I världens rikaste länder är siffran betydligt högre, närmare bestämt 51,15 procent. Det visar en ny datasammanställning från WHO, UNDP och Oxforduniversitetet, som dessutom konstaterar att vaccinojämlikheten har kostat låginkomstländerna nära 330 miljarder kronor i BNP-förluster under 2021, rapporterar Vetenskapsradion.

Professorn: Fel att prioritera barn

Stefan Swartling Peterson, professor i global omställning för hälsa vid Karolinska institutet och medicinsk expert på Unicef, har tidigare argumenterat för att den ojämna fördelningen av vaccin både är moraliskt och epidemilogiskt fel. Enligt honom är den nya rapporten ytterligare ett bevis på att klyftan måste åtgärdas.

Coronapandemin

– Nu finns det även ett tredje argument som visar att det är ekonomiskt lönsamt att vaccinera bort pandemin eftersom världshandeln då kan öppna upp. Internationella valutafonden säger att vi får 200 gånger satsade pengar åter, säger Swartling Peterson till SVT.

Istället för att rika länder nu prioriterar att vaccinera barn menar han att det borde ligga i allas intresse att sjukvårdsanställda och riskgrupper i hela världen blir vaccinerade.

– Som det ser ut just nu har vi en global brist på vaccin. Om jag tar Uganda som exempel så är sjukvården överfull och folk dör mitt i livet. Att man där och i andra fattiga länder inte ens kan vaccinera sin sjukvårdspersonal medan vi i den rika världen vaccinerar friska barn är både moraliskt och ekonomiskt fel.

Innebär flera risker

För att öka vaccinationstakten i världens fattigaste länder behövs vaccin, sjukvårdspersonal och en villig arm att sätta en spruta i. Rapporten visar att en vaccinationsgrad på 70 procent kräver 0,8 procents ökade sjukvårdskostnader för världens rika länder, medan låginkomstländer länder skulle behöva öka sina sjukvårdskostnader med hela 57 procent.

– Om vi inte minskar klyftan i vaccinfördelningen innebär det flera risker. Pandemin kommer att fortsätta, mutationer spridas och så har vi den ekonomiska aspekten. Det är som att världen har delats in i två delar där fattiga länders ekonomi går neråt medan rika länder får en sockerchock av kraftiga finansiella stimuli från finansministrarna, säger Swartling Peterson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet