• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Sjukhuspersonal i Kenya får vaccin som leverats av globala vaccinprogrammet Covax. I Kenya har knappt 2 procent av befolkningen fått minst en dos vaccin mot covid-19. Foto: AP Photo/Brian Inganga/File

Kraftig vaccinökning krävs för att stoppa pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationsgraden i världen måste öka kraftigt om coronapandemin ska kunna stoppas, annars finns risken att nya virusvarianter lyckas ta sig runt dagens vaccinationsskydd, säger virusforskaren Ali Mirazimi.

I dag når många fattiga länder knappt upp till en procent vaccinerade i befolkningen.

Erfarenheter från Israel visar att dödstalen och sjukhusbeläggningarna minskar kraftigt när 50 procent av invånarna fått vaccin. För att stoppa smittspridningen genom flockimmunitet krävs ännu högre vaccinationsgrad.

– Man vill komma upp till runt 70-80 procent, säger Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet som också har en halvtidsanställning vid Folkhälsomyndigheten.

Coronapandemin

Riskerar vaccinationsskyddet

I Europa har drygt 40 procent av invånarna nu fått minst en dos av covid-19 vaccin men i många av världens fattiga länder är motsvarande siffra knappt 1 procent.

– Tar vi inte bort viruset från andra delar av världen så kommer det här att flåsa oss i nacken, säger Mirazimi och forsätter:

– Så länge viruset sprids uppstår nya varianter. Plötsligt kan en variant passera vaccinskyddet och då börjar karusellen igen.

”Omfördelning måste ske nu”

Världens rika länder håller inne på långt fler doser än vad de själva behöver, konstaterar Anders Nordström.

Han är sekretariatschef för den oberoende expertpanelen IPPPR, som granskat WHO:s och världens hantering av coronapandemin.

– Omfördelningen måste ske nu, länderna får inte sitta och hålla på vaccin för att vara på den säkra sida – för då kommer ingen att vara säker.

Enligt IPPPR:s rapport har höginkomstländer kontrakt på vaccin för mer än 200 procent av sitt behov. Förra veckan utlovade EU 100 miljoner doser under 2021 till det internationella samarbetet Covax som ska bistå fattiga länder med vaccin.

– Det är alldeles för lite, säger Nordström.

– Ur epidemiologiskt perspektiv är det viktigare att vi får ut vaccinet i världen. Det handlar inte om rättvisa, det handlar om hur vi ska få stopp på utbrottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet