Sverige ger minst tre miljoner vaccindoser till länder utanför EU

Uppdaterad
Publicerad

Både Sverige och Danmark bidrar med tre miljoner vaccindoser till länder utanför EU. Totalt lovar EU-länderna att skicka minst 100 miljoner doser ”före årsskiftet”.

Statsminister Stefan Löfven (S) har med sig löftet till tisdagens fortsatta EU-toppmöte i Bryssel.

– Först och främst ska vi vaccinera Sverige, utan förseningar. Men vi har också tecknat oss för fler doser än vad vi behöver. I dag kommer jag att meddela EU-kretsen att Sverige kommer att kunna bidra med minst tre miljoner doser till det gemensamma EU-åtagandet, berättar Löfven (S) på en svensk pressträff.

Vilket sorts vaccin det handlar om kan dock Löfven ännu inte uppge.

– Vi kommer att få ett överskott av doser och då är det rimligt också att vi naturligtvis delar med oss av det, för hela världen behöver vaccineras. Men exakt vilka och exakt när – där är vi inte ännu, säger statsministern.

Hundra miljoner

Även Danmark bidrar med lika mycket, meddelar statsminister Mette Frederiksen (S), enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Danmark har ingått förhandsavtal om köp av miljontals doser från Astra Zeneca och Johnson & Johnson, men det är oklart hur mycket som har levererats. Vaccinerna från de två bolagen ingår inte i det officiella danska vaccinationsprogrammet.

De svenska och danska doserna ingår i de 100 miljoner doser som EU-ländernas ledare under tisdagen väntas utlova till det internationella vaccinsamarbetet Covax ”före årsskiftet”.

Bland annat har både Tyskland och Frankrike preliminärt aviserat att de kommer att bidra med vardera 30 miljoner doser till Covax.

Corona och klimat

Läget i coronapandemin är ett av huvudämnena under tisdagens fortsatta EU-toppmöte i Bryssel.

”Europeiska rådet (EU:s stats- och regeringschefer) uppmanar till en ökad insats för att garantera globalt rättvis tillgång till covid-19-vaccin och stöder Covax ledande roll på det området”, väntas ledarna bland annat lova i ett gemensamt uttalande.

Utöver coronaläget ska också Löfven och hans kollegor ge sin syn på klimatsituationen, inför den stora mängd nya förslag som EU-kommissionen kommer med under sommaren för att kunna uppnå målet om en utsläppsminskning med 55 procent till år 2030, jämfört med 1990 års nivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.