Ima Elias från Syrien har bott i Sverige i fem år och har nu fått sitt medborgarskap. Hon var på plats i stadshuset med sin man Elias Elias från Irak och deras son Oscar. När nationalsången sjöngs började Ima Elias att gråta. Foto: Helena Zachariasson/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nya svenskar firade på Stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

På Stockholms stadshus hålls varje år på nationaldagen en ceremoni för att välkomna nya svenskar som fått svenskt medborgarskap under det senaste året. En av de som deltog i årets ceremoni är Ima Elias, som grät under nationalsången. – Jag är så glad, jag älskar Sverige.

Ima Elias från Syrien har bott i Sverige i fem år och har nu fått sitt medborgarskap. Hon var på plats i stadshuset med sin man Elias Elias från Irak och deras son Oscar. När nationalsången sjöngs började Ima Elias att gråta.

– Det var så vackert och jag lämnade min son på förskolan för första gången häromdagen och då sa jag till honom att vi skulle sjunga nationalsången tillsammans i dag men nu sov han. Det kom så mycket känslor. Jag älskar Sverige och klagar inte på vädret som många andra. Jag är så glad att jag får leva här med min familj, att jag har mina vänner och att jag har ett företag, säger hon och kramas om av sin man som fått medborgarskap tidigare.

”Vill stanna här för gott”

SVT Nyheter mötte också Camilo Andrade från Colombia som har bott i Sverige i sex år. I år fick han sitt svenska medborgarskap.

– Jag kom hit på ett arbetstillstånd för sex år sedan och arbetar som stensättare. Det känns väldigt bra i dag, säger han.

Andy och Maria sitter också i Blå hallen i Stockholms stadshus. Andy kom till Sverige för att plugga för fem år sedan från Tyskland. Nu bor han i Stockholm med sin sambo Maria och fick sitt medborgarskap för ett år sedan.

– Jag var inte så peppad först att komma hit till ceremonin men nu känns allt jättekul. Jag får behålla mitt tyska medborgarskap och känns bra att få ett svenskt medborgarskap också så jag kan rösta. Jag älskar Stockholm och allt med Sverige, det fungerar så bra och jag tänker stanna här för gott, säger Andy.

”En stad att vara stolt över”

I år har 4.300 personer fått svenskt medborgarskap i Stockholm. Vid ceremonin uppträdde sångerskan Kristin Amparo. Efter sången hölls ett tal av Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S).

– Ni behövs och ni hjälper Stockholm att växa. Vår stad är en stolt stad där du kan älska vem du vill och vara den du är. Det är en stad att vara stolt över, säger hon.

– Tack för att ni kom och tack för att ni valde Stockholm, avslutade Wanngård till rungande applåder av de nya svenskarna i ett fullsatt Blå Hallen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer