Prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prins Alexander. Foto: TT

Rusning till slottet på nationaldagen

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av människor hade samlats på Slottsbacken för att möta prinsparet som välkomnade allmänheten till Öppet slott på nationaldagens morgon.

Det är en solig dag i Stockholm vilket säkerligen gör sitt till anstormningen av människor som ville få en skymt av prins Carl Philip och prinsessan Sofia som välkomnade folket på Slottsbacken tillsammans med deras nyfödde son prins Alexander.

– Ha en riktigt härlig dag på slottet och varmt välkomna in, säger prinsessan Sofia när hon öppnade slottet tillsammans med prins Carl Philip.

Nationaldagen blev prins Alexanders första officiella framträdande där han sov lugnt i sin mors famn.

– Besök gärna den Logården som har en speciell betydelse för oss eftersom det var där som vi deklarerade vår förlovning för två år sedan, säger prinsessan Sofia, för dagen klädd i Sverigedräkt.

”Jag föll för prinsen”

Köerna ringlade långa utanför slottet. En man blev så till sig att han trillade med sin rullator på kullerstenarna.

– Jag föll för prinsen, skojade han när han fick hjälp upp av flera turister och SVT:s team på plats.

Leffe och Maria Gustavsson från Aspudden hade tagit sig in till stan för att se prinsparet och besöka slottet.

– Det är nästan lite tradition eftersom Maria är rojalist, säger Leffe som hade satt på sig Sverigetröjan dagen till ära.

– Vi såg lilla prinsen, han verkade så lugn. Det här är så roligt, säger Maria.

”Vi går hit varje år”

Carin Tiger Vungi från Kungsholmen har tagit med sig sina barn Emma-Kajsa, snart sju år, Hanna, tre år och Felix, 11 år till slottet.

– Vi går hit varje år. Det kul att klä upp sig och se slottet, säger Carin.

– Det är något som man inte gör varje dag liksom, fyller Felix i.

I kväll ska familjen fira nationaldagen i Rålambshovsparken.

Utbytesstudenterna Ayaka Saito från Japan och Aditi Bhasin från Indien firar sin första nationaldag i Sverige på slottet i dag.

– Vi hörde av en kompis att slottet skulle öppna i dag och tänkte att det skulle vara kul att se prinsen, säger Aditi Bhasin.

– Vi vet inte så mycket om kungafamiljen förutom att vi sett dem på ett vykort så det var roligt, säger Ayaka Saito, som lämnar Sverige i morgon efter ett års studier på KTH.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.