Den klassiska tallriksmodellen kommer nu i två versioner, en för den sportige och en för den bekväme. Foto: Livsmedelsverket/SVT

Nya tallriksmodeller för sportiga och bekväma

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket uppdaterar den klassiska tallriksmodellen med två olika rekommendationer som ska vara nyttiga för både människa och planet. En för den sportige och en för den bekväme.

Tallriksmodellen som Livsmedelsverket har använt för att ge råd om hur en nyttig och balanserad måltid ser ut har delats in i två modeller. En modell är anpassad för den som rör sig regelbundet och en för den som rör på sig lite mindre. De nya rekommendationerna är även miljösmarta enligt Livsmedelsverket.

– Tallriksmodellen är ett enkelt sätt att äta hälsosamt och bra för miljön, lite före sin tid med en mindre mängd kött och mer grönsaker, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

De två nya versionerna ska passa olika individer bättre och är flexibel beroende på hur aktiv en person är. En fysiskt aktiv person behöver mer energi än en person med stillasittande livsstil. Därför kan storleken på de olika delarna variera.

Bygger på forskning

Rekommendationerna kommer från nordiska näringsrekommendationer. Det är ett samarbete mellan länderna och bygger på ett starkt vetenskapligt underlag. Enligt Brugård Konde är det generellt bra för både människa och planet att äta grönsaker och framför allt baljväxter som böner, linser och ärtor.

– I Finland har man länge haft halva tallriken med grönsaker, men självklart är det rekommendationer, människor får äta vad de vill, understryker Åsa.

Dålig folkhälsa är dyrt

Tallriksmodellen har funnits sedan 1970-talet i Sverige och finns i stora delar av världen för att ge pedagogiska kostråd.

Vad ska kostråd vara bra för?

– Därför att dåliga matvanor är farliga och för att en dålig folkhälsa är dyrt för samhället.

  • Den första delen består av grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. Den som inte rör sig så mycket kan låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken.
  • Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den som rör sig mycket kan göra denna del ännu större.
  • Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter.

Källa: Livsmedelsverket.se

Tallriken för den som rör sig regelbundet

För den som rör sig regelbundet kan grönsaksdelen och potatis-pasta-gryn-delen vara lika stora. För personer som är mycket fysiskt aktiva, och därför behöver mycket energi, kan potatis-pasta-bröd-gryn-delen ökas ännu mer.

Tallriken för den som rör sig lite

Många rör sig för lite. Den som inte har möjlighet att öka den fysiska aktiviteten behöver minska på kalorierna på olika sätt. Ett sätt att göra det är att minska på mängden potatis, pasta, bröd och gryn och i stället äta mer av grönsaker och rotfrukter. Genom att öka på just grönsaker och rotfrukter, som i de flesta fall innehåller mycket fibrer och färre kalorier, kan man bli mätt trots ett lägre kaloriintag. För att bibehålla eller minska vikten krävs samtidigt flera andra åtgärder.

Källa: Livsmedelsverket.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer