Tallriksmodellen som Livsmedelsverket har använt för att ge råd om hur en nyttig och balanserad måltid ser ut har delats in i två modeller. En modell är anpassad för den som rör sig regelbundet och en för den som rör på sig lite mindre. De nya rekommendationerna är även miljösmarta enligt Livsmedelsverket.
– Tallriksmodellen är ett enkelt sätt att äta hälsosamt och bra för miljön, lite före sin tid med en mindre mängd kött och mer grönsaker, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
De två nya versionerna ska passa olika individer bättre och är flexibel beroende på hur aktiv en person är. En fysiskt aktiv person behöver mer energi än en person med stillasittande livsstil. Därför kan storleken på de olika delarna variera.
Bygger på forskning
Rekommendationerna kommer från nordiska näringsrekommendationer. Det är ett samarbete mellan länderna och bygger på ett starkt vetenskapligt underlag. Enligt Brugård Konde är det generellt bra för både människa och planet att äta grönsaker och framför allt baljväxter som böner, linser och ärtor.
– I Finland har man länge haft halva tallriken med grönsaker, men självklart är det rekommendationer, människor får äta vad de vill, understryker Åsa.
Dålig folkhälsa är dyrt
Tallriksmodellen har funnits sedan 1970-talet i Sverige och finns i stora delar av världen för att ge pedagogiska kostråd.
Vad ska kostråd vara bra för?
– Därför att dåliga matvanor är farliga och för att en dålig folkhälsa är dyrt för samhället.