Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) hälsar på talmannen Andreas Norlén vid deras möte i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery,TT

Nya talmanssamtal – Löfven får uppdraget att försöka bilda regering

Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson har kastat in handduken för tillfället. Nu har uppdraget att försöka bilda regering gått till S-ledaren Stefan Löfven. Under måndagen har talmannen samtalat med partiledarna och beskedet kom vid 15-tiden.

– Stefan Löfven (S) lär bli den som får sonderingsuppdraget härnäst, säger SVT:s politikreporter Love Benigh i SVT:s Morgonstudion.

Enligt honom ska det mycket till för att stafettpinnen ska tilldelas någon annan av partiledarna.

– Jag skulle bli mycket förvånad då. Kristersson vill inte ha förlängd sonderingstid just nu, så då är det naturligt att det är Löfven som får det här sonderingsuppdraget, säger Benigh.

Vad blir Stefan Löfvens första steg om han får uppdraget?

– Det kommer vara viktigt för honom att få till någon form av dialog som är fungerande tillsammans med L och C. Ett samtalsklimat som i slutändan kan leda till någon form av förhandlingar och en uppgörelse. Men det är väldigt långt dit, eller jag skulle säga nästan osannolikt.

Så vilka chanser har Löfven egentligen att få med sig C och L?

– Ytterst begränsade. Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har sagt nej till Löfvens olika former av inviter och de har dessutom röstat bort honom som statsminister. Så det ska mycket till att de ändrar sig i det här läget, säger Love Benigh.

Vanskligt uppdrag väntar

Stefan Löfvens chanser att ta fram ett regeringsunderlag ser alltså ut att bli lika vanskliga som Ulf Kristerssons.

– Det är inte alls ett osannolikt scenario att Löfven inte lyckas på dessa två veckor han får på sig. Det kan i sin tur leder till att talmannen åter pekar på Ulf Kristersson.

Benigh anser att mycket ska till för att Stefan Löfven ska lyckas knåda upp de besvärliga knutar som finns just nu. Det man däremot kan vänta sig är att partiledarna kommer att föreslå nya lösningar allt eftersom, precis såsom Liberalerna och Centerpartiet gjorde under helgen.

– Vi kommer få små svar framöver som kan leda fram till att vi får en ny regering, säger SVT:s politikreporter Love Benigh.

SVT:s politikreporter Love Benigh kommenterar det politiska läget inför dagens talmansrunda. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet