Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Turkietkorrespondent om signalerna inför mötet på onsdag. Foto: SVT

Natosamtal återupptas på onsdag: ”En positiv signal”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan återupptas samtalen mellan Sverige och Turkiet för att diskutera ett svenskt Natomedlemskap.

– Det har kommit uttalanden från Turkiets håll som kan uppfattas som en positiv signal, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

I helgen bekräftade utrikesdepartementet att det på onsdag kommer ske ett möte mellan Nato, Sverige och Turkiet på tjänstemannanivå för att diskutera Sveriges Natomedlemskap.

Under söndagen sa president Erdogans nye säkerhetsrådgivare Akif Cagatay Kilic i en tv-intervju att Sverige nu är närmare ett turkiskt Nato-ja än man var för ett år sedan.

– Det kan uppfattas som en positiv signal om att den svenska Natoansökan är på rätt väg, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén i Morgonstudion.

”Lite av ett förhandlingsspel”

Akif Cagatay Kilic poängterar dock att det fortfarande finns saker kvar att diskutera.

Enligt Tomas Thorén handlar det om att Turkiet bland annat är missnöjda med hur Sverige hanterar terrorstämplade PKK och andra grupper som Turkiet hävdar är terrorister.

– Men det finns andra som hävdar att detta har varit lite av ett förhandlingsspel, där Turkiet försöker vinna fördelar mot hela Natogruppen och framför allt USA, säger han.

Det trilaterala mötet är det första sedan valet i Turkiet där president Erdogan blev omvald. Valet har varit en bromskloss för förhandlingarna och från Natos sida har man därför legat lågt fram tills detta nu är över.

Inga uttalanden från Erdogan

Försvarsminister Pål Jonson (M) välkomnar mötet på tjänstemannanivå och säger att fokus på mötet kommer att vara implementeringen av det trilatera memorandumet som Sverige, Finland och Turkiet kom överens om förra sommaren.

– Vi anser att det finns ett starkt stöd för vår ansökan och vi anser att det vore viktigt för Nato att vi blir fullvärdiga medlemmar till toppmötet i Vilnius. Hela den norra flanken skulle förstärkas av att Sverige också blir fullvärdig medlem, då ökar vi försvarbarheten av Finland och de baltiska länderna, säger Pål Jonsson i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.