Nya uppgifter – Kungens vän försökte tysta skandalbokskälla

Publicerad

Några av kungens närmaste vänner har haft förhandlingar med den påstådda gangsterledaren Milan Sevo. Detta för att få en dementi från en av huvudkällorna till boken ”Den motvillige monarken” som släpptes i höstas.

Källan säger sig också ha haft bildmaterial på kungen och hans vänner som han ville ha pengar för.

SVT har fått ta del av ljudfiler från förhandlingarna som skett mellan kungens vänner och Daniel Webb, Milans Sevos ombud.

Ännu en bok avslöjar kungavännerna
Att kungens närmaste vänner haft möten med påstådda gangsterledaren Milan Sevos ombud framkommer i en ny bok ”Den svenske gudfadern” av författaren och journalisten Nuri Kino. Boken handlar om Milan Sevo och den kommer ut i morgon fredag.

Den 4 november i fjol släpptes ”Den motvillige monarken” och orsakade stor debatt. En av huvudkällorna i boken var porrklubbsägaren Mille Markovic som berättade om kungen och kungavännernas festande.

I samband med boksläppet deltog porrklubbsägaren Mille Markovic i TV4:s ”Kvällsöppet” och berättade att han har bilder på kungen och kungens vänner när de festar.

Ombudet hade dold mikrofon
Den 9 november i fjol träffade en av kungens närmaste vänner, affärsmannen Anders Lettström, den påstådde gangsterledaren Milan Sevos ombud, Daniel Webb.
Daniel Webb spelade in mötet med en dold mikrofon.
SVT har fått ta del av ljudfiler från detta möte:
– Men hur vill ni att jag ska gå vidare, ta upp kontakten? frågar Daniel Webb.

Anders Lettström svarar:

-Ja, ta kontakt och försök ta reda på vad är agendan, vad vill han och vad har han.

– Bra, då börjar vi där, säger Daniel Webb på ljudupptagningen.

Orolig för info om porrklubbsbesök
Enligt Ekot var kungens vänner oroliga för att porrklubbsägaren Mille Markovic skulle ta fram bilder och berätta om kungen och kungens vänners porrklubbsbesök.

– De ville ha information om vad Mille ville, vad han hade, vad man kunde göra åt det och i så fall hur mycket det kostade om det då fanns bildmaterial, videomaterial eller ljudmaterial, säger Daniel Webb till Ekot.

Oron för att Markovic skulle publicera bilderna var alltså stor, eftersom han gått ut offentligt och berättat om bilderna.

Daniel Webb tog kontakt med Mille Markovic och tar då upp frågan om en dementi, alltså att han skulle förneka det han berättat i andra delen av ”Den motvillige monarken” samt att han skulle överlämna bildmaterial.

Vill ha pengar för dementi
Efter detta har Daniel Webb ytterligare ett möte med kungens vän Anders Lettström. Vid ljudupptagningen, som SVT har tagit del av, säger Daniel Webb:

– Jag kan få honom att göra dementi, men det är klart att han vill ha pengar, säger Daniel Webb i inspelningen.

Anders Lettström svarar:

– Låt mig överväga och se hur vi kan hantera det, se om det överhuvudtaget finns något ställe att mötas på. Risken är ju att han lever i någon fantasivärld när det gäller den biten. Kanske, jag vet inte. Alla vill väl egentligen få lugn och ro och slippa det här eländet.

Prislappen tiotals miljoner
Förhandlingarna fortsätter och vid nästa möte har kungens vänner diskuterat prislappen om tiotals miljoner. När de väl får se bilderna börjar de pruta och affärerna har ännu inte avslutats, säger Daniel Webb till Ekot:

– Med facit i hand ville kanske kungens vänner bara skydda kungens vänner, inte kungen. När de sett materialet kanske de kommit fram till att det inte var lika intressant. Varför de inte ville hålla överenskommelsen kan inte jag säga, säger Daniel Webb, som inte vill gå in på vad för sorts material det handlar om.

SVT har sökt Anders Lettström vid flera tillfällen utan framgång.
Till Ekot säger han:

-Jag har inte gett något uppdrag till någon så det tror jag är helt fel.

Han skickar också ett mail till Ekot:

”Jag har aldrig träffat eller talat med Mille, Milan etc. Jag har genom bekantas bekanta fått erbjudande att köpa foton och dementier av lögner, vilket jag avböjt.”

Karin Wettre
karin.wettre@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer