Sveriges tidigare statsminister Olof Palme mördades i februari 1986. Fortfarande har ingen dömts för dådet som skakade om landet. Foto: TT/Kjell Gustafsson

Nya uppgifter om Palmemordet presenteras i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

En känd Palmehatare och en medhjälpare pekas ut i en ny bok om mordet på Olof Palme. Polisen utreder nu det så kallade Sydafrika-spåret och en ny möjlig gärningsman.

Boken, skriven av journalisten och författaren Jan Stocklassa tar avstamp i författaren och journalisten Stieg Larssons egen utredning om Palmemordet.

Stocklassa har arbetat med boken utifrån Stieg Larssons uppgifter. Men teorin som förs fram i boken är Stocklassas egen. Bland annat avslöjas att Palmehataren, som tidigare haft alibi, kan ha varit på Sveavägen vid mordet, skriver Aftonbladet.

Ny teori

Stocklassas teori knyter bland annat samman professionella mördare från Sydafrika med svenska högerextremister. Den potentiella gärningsmannen ska tidigare ha ignorerats av polisen, men nu arbetar Palme-gruppen aktivt med de nya spåren, enligt Aftonbladet.

Larsson engagerade sig i mordet och ville fram till sin död 2004 försöka lösa det. I Larssons arkiv finns bland annat ledtrådar om högerextrema personer och organisationer.

Ledtrådar lämnade till polis

Stocklassa skrev 2014 i Svenska Dagbladet om Larssons Palmespår. Larsson överlämnade sitt material till polisen 1987.

De nya uppgifterna som presenteras i boken, som släpps under måndagen, har lämnats över till polisens utredare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer