Mannen till vänster ska enligt en ny teori ha dödat statsminister Olof Palme på Sveavägen den 28 februari 1986.

Nya teorin: Han mördade Palme

Uppdaterad
Publicerad

En person som beskrivs som ”Palmefientlig” och som haft förmåga att använda skjutvapen. I senaste numret av reportagemagasinet Filter pekas en person ut som Olof Palmes sannolika mördare.

– Personen har tidigare förekommit i utredningen men avfärdats, säger Mattias Göransson, chefredaktör på Filter. 

För tolv år sedan började journalisten Thomas Pettersson sina efterforskningar om Palmemordet.  

Sex år senare kom han i kontakt med Filters Mattias Göransson och började nysta upp det de menar är ett polisiärt haveri, som fått konsekvensen att Olof Palmes mördare aldrig dömts.

Filters Palmespår

Deras spår har lett till att de nu pekar ut den man som de menar är den sannolike mördaren.  

En man som förekommit i utredningen från första början, men som avfärdades av polisen. 

– Det här avfärdandet är helt felaktigt, säger Mattias Göransson, när vi träffar honom vid brottsplatsen vid korsningen Sveavägen/Tunnelgatan i centrala Stockholm.

Palmefientlig med tillgång till vapen

Den utpekade mannen ska enligt Filter ha varit Palmefientlig och rört sig i sådana kretsar. Han ska också ha haft en tidigare okänd förmåga att använda skjutvapen som medlem i en skytteklubb.

Han hade även en nära vän som var USA-patriot och vapensamlare, med flertalet revolvrar av en kaliber som skulle kunna passa in på vapnet som användes vid mordet på Olof Palme, enligt Filter.  

– Den man som vi tror mördade Olof Palme jobbade här i kvarteret, säger Thomas Pettersson.

”Alla fakta talar för att det är han”

Journalisterna har lämnat över uppgifterna till Palmeutredarna som ska ha visat stort intresse för den utpekade mannen. Han är sedan många år avliden och hans exfru säger till Filter att mannen politiskt inte var emot att Palme mördades, men var inte kapabel till att genomföra mordet. 

Trots omständigheterna kring den avlidne mannen, menar Mattias Göransson att det är rimligt att peka ut honom för de allvarliga anklagelserna.  

– Alla tillgängliga fakta talar för att det är han, säger Mattias Göransson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filters Palmespår

Mer i ämnet