Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT, Niclas Berglund/SVT

Palmeåklagaren: Mannen som pekas ut i Filter ingår i utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Krister Petersson som leder utredningen om Palmemordet är fåordig om Filters nya uppgifter i fallet. I tidskriften pekas en specifik person ut som Olof Palmes sannolika mördare, men chefsåklagaren menar att han har en egen uppfattning om vem som mördade Sveriges dåvarande statminister.

Krister Petersson bekräftar för SVT Nyheter att han fått ta del av magasinet Filters uppgifter om den man som tidningen pekar ut för att vara den sannolike Palmemördaren.

Men chefsåklagaren vill på grund av förundersökningssekretess varken bekräfta eller dementera om uppgifterna är intressanta, även om det konstateras att så är fallet i Filters reportage.

Filters Palmespår

– Jag har ingen anledning att kommentera det närmare. Jag vill varken säga bu eller bä beträffande det, säger Krister Petersson som tog över som förundersökningsledare för drygt ett år sedan.

”Funnits med från tidig början”

Personen som Filter har nya uppgifter om är sedan tidigare känd för utredarna.

– Han är en person som ingår i utredningen. Han har ju funnits med från tidig början. Och hur vi värderar honom eller vilka åtgärder vi har vidtagit beträffande honom är inget som jag vill kommentera, säger Krister Petersson.

Chefsåklagaren säger att Christer Pettersson inte är intressant som tänkbar gärningsman. Det finns däremot andra som är det.

– Vi jobbar med fler personer som kan vara intressanta, säger Krister Petersson och berättar att förhör fortfarande hålls och att utredningen går framåt.

Säker på att lösa mordet – inom nio år

Han står fast vid sitt tidigare uttalande i SVT:s Aktuellt att han är övertygad om att mordet kommer att lösas innan han går i pension, vilket är om nio år.

Petersson säger att han, utifrån vad han vet i dag, redan har en uppfattning om vem som mördade Olof Palme för 32 år sedan.

– Det har jag men det är ingenting som jag vill torgföra i media. Vi arbetar efter olika teorier och det finns olika personer som kan vara olika intressanta i olika sammanhang, men mina personliga åsikter eller vad vi inom Palmeutredningen bedömer är ingenting som jag kommenterar, säger Krister Petersson och tillägger att han behöver mer bevis innan han kan ta fallet till en domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filters Palmespår

Mer i ämnet