Förundersökningsledare Krister Petersson Foto: SVT

Palmeåklagaren tror inte Christer Pettersson är mördaren

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningsledare Krister Petersson svarar bestämt nej på frågan om Christer Pettersson sköt statsminister Olof Palme. Åklagaren som tog över utredningen av Palmemordet förra året gav beskedet i SVT:s Veckans brott.

Den 28 februari är det på dagen 32 år sedan dåvarande statsminister Olof Palme blev mördad. Fallet är fortfarande olöst men många var och är fortfarande övertygade om att Christer Pettersson är den skyldige. Han pekades ut av Olof Palmes fru Lisbet och dömdes för mordet i tingsrätten men friades i hovrätten. 

Nyligen avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning att domstolen blev vilseled under Palmerättegången och att polisen manipulerade vittnen för att få Christer Pettersson fälld. 

Hur tycker du att polisen klarade utredningen och förhören kring Christer Pettersson?

– Ja, jag var inte inblandad i den delen. Det finns överhuvud taget en del frågetecken kring det inledande utredningsarbete, säger chefsåklagare Krister Petersson i tisdagens Veckans brott.

Tror inte Pettersson är mördaren

Tror du att det var Christer Pettersson som sköt Olof Palme?

– Vad jag personligen tror är inte av så stor betydelse men man kan konstatera att han är faktiskt den enda människa i hela världen som är frikänd från det här mordet, säger Krister Petersson.

Han understryker också att Christer Petterson, som är död sedan 2004, inte är en person som man arbetar aktivt med i utredningen.

– Det är inte min huvudhypotes, säger Krister Petersson.

Tror du över huvud taget att det var han?

– Nej, säger Krister Petersson.

Övertygad om att mordet kommer lösas 

Chefsåklagare Krister Petersson tog över Palmeutredningen den 1 februari 2017. I samband med det sa han att han inte hade tagit uppdraget om han inte hade trott att fallet går att lösa.

Och ett år senare är utredningsledaren fortfarande säker.

– Nu är det ett antal människor som har kommit in och vi tittar på det här med fräscha ögon. Jag tror vi kommer att lösa det, säger Krister Petersson.

Är du övertygad?

– Jag är övertygad om att vi ska lösa det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.