GW Persson: ”Det här är en gräslig historia”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och kriminologen Leif GW Persson följer mordåtalet mot Peter Madsen. I tisdagskvällens avsnitt av Veckans brott analyserar han de senaste uppgifterna.
– Att han skulle ha mördat Kim Wall har han hittills förnekat, men åklagaren är nu övertygad om det. Motivet ska ha varit sexuellt men det har inte handlat om ett vanligt samlag utan om något annat, säger han.

Leif GW Persson tror att åklagaren lutar sig mot de så kallade tortyrskadorna som man funnit på Kim Wall. Han menar att de så kallade pikeringsskadorna som man hittat på kroppen är en stark indikator på ett sexuellt motiv.

– Sedan vad det gäller dödsorsaken, anser åklagaren, att antingen har hon blivit strypt eller också har han skurit halsen av henne. Om jag skulle tvingas välja, tror jag mer på att han strypt henne. Men det är mer av statistiska skäl.

Han tycker att det är anmärkningsvärt att man tagit sig så här långt i utredningen även om dödsorsaken inte är fastställd. Han fäster sig också vid att åklagaren slår fast att mordet var planerat och förberett.

– Att åklagaren tror att det var planerat, det måste bero på att det tagits med saker på båten som normalt inte skulle finnas där.

Tror att Madsen är skyldig

– Skulle det visa sig att man inte kan styrka att Kim Wall har blivit tagen av daga, då handlar det om två år minus häktningstiden för Madsen, så då är han väl i princip ute till sommaren igen. Men det har jag svårt att tro.

Han fortsätter:

– Den tunga biten, som jag ser det, är hennes tortyrskador som rättsläkarna säger har uppkommit i nära anslutning till att hon har dött eller i samband med att hon dör.

Han menar att den typen av tortyrskador inte uppstår om en person redan är död.

– Det här är en gräslig historia, det ska vi inte göra någon hemlighet av. Jag har inga dubier vad det gäller Madsen. Det som gör mig förvånad är att han ska ha förberett det, säger Leif GW Persson i SVT:s program Veckans brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet