Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ann Linde om relationen till Israel och Palestina: ”Behöver ha en bättre dialog”

Nya utrikesministern om Sveriges relation till Israel

Uppdaterad
Publicerad

Ann Linde (S) utsågs i dag till Sveriges nya utrikesminister. I SVT:s Aktuellt säger hon att hon vill skapa en bättre relation till Israel. Samtidigt fördömer hon Israels premiärminister Benjamin Netanyahus uttalande om israelisk suveränitet på Västbanken.
– Jag tycker att det är olyckligt, säger Ann Linde (S).

Relationen mellan Sverige och Israel har länge varit spänd. Med Margot Wallström som utrikesministe, erkände Sverige Palestina som stat 2014.

Nu vill Sveriges nya utrikesminister Ann Linde (S) återskapa relationen till Israel.

– Det är väldigt viktigt att vi har en bra dialog med Israel och Palestina. Jag är fullt beredd att sätta igång med det, säger hon.

Netanyahus valkampanj

I dag, en vecka innan valet i Israel, gick landets premiärminister Benjamin Netanyahu ut med att han vill ”införa israelisk suveränitet” över delar av Västbanken, i Jordandalen och över Döda havets norra del.

– Jag tycker att det är olyckligt. Både som EU och det internationella samfundet säger så är det emot folkrätten. Det är en förutsättning för att man så småningom ska få en tvåstatslösning, säger Ann Linde.

Linde menar att det bästa är att se vad man kan göra när det kommer en ny regering i Israel.

– Jag kan bara konstatera att EU och vi, och enligt folkrätten, så kan man inte annektera det området, säger hon.

Inbokat möte

Ann Linde berättar även att hon redan nu har ett inbokat möte med israeliska ambassadören.

– Det är väldigt svåra frågor. Ibland blir det missförstånd. Jag ser ingen anledning att vi inte har en bra dialog med båda länder, säger hon.

Fakta Israel-Palestinakonflikten: Ockupation och annektering

Visa
  • I konflikten mellan Israel och de palestinska territorierna talar man om ”det internationellt erkända Israel”, samt de ockuperade områdena.
  • De ockuperade områdena som bland annat utgörs av Västbanken, inklusive Östra Jerusalem, samt Golanhöjderna, erkänns inte som en del av Israel, av det internationella samfundet. Undantaget är att USA, genom president Donald Trump, erkände Golanhöjderna som en del av Israel i mars i år.
  • Israel har tidigare annekterat Golanhöjderna och östra Jerusalem.
  • Medan ockupation av ett område innebär ett tillfälligt tillstånd, är annektering ett permanent anspråk av mark.
  • Annekteringen av ockuperad mark bryter mot folkrätten.
  • Premiärminister Benjamin Netanyahus uttalande om att annektera den del av Västbanken som ingår i Jordandalen har gjorts utan att gå in närmre på detaljerna i frågan.
  • Det är därför oklart vad som kommer att hända med de palestinier som bor på området som skulle annekteras.
  • Det är också oklart om det kommer att göras snabbt eller steg för steg.
  • I de tidigare annekterade områdena – Golanhöjderna och Östra Jerusalem – har druserna och palestinerna som bor där erbjudits möjlighet att ansöka om israeliskt medborgarskap.
  • Redan inför valet i april i år gjorde premiärminister Benjamin Netanyahu uttalanden om att annektera delar av Västbanken.

Källa: Anders Persson, Israelexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet och Jan Hallenberg, forskningsledare Utrikesinstitutet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer