Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Conny Udd, divisionschef energi Sweco. Foto: Johan Nilsson/TT

Branschrapport: Så mycket sänker nya vindkraften elpriset

Publicerad

Under åren 2022- 2025 beräknas cirka 1 000 nya vindkraftverk tas i bruk i Sverige. En ny rapport från Sweco hävdar att dessa kan sänka elpriset i Sverige med 37 öre per kilowattimme. På längre sikt – med mer normala elpriser – blir effekten dock lite mindre.

Denna vecka väntas rekordhöga elpriser, framför allt i norra Sverige. Ökande elpriser är en viktig faktor till ökande inflation.

Men med mer elproduktion kan priserna lättare hållas nere. En ny rapport från konsultbolaget Sweco som beställts av Svensk vindenergi visar att det tillkommer i runda tal 1 000 nya vindkraftverk på land till 2025, och de kommer generera cirka 25 terrawatt-timmar el. Det motsvarar ungefär elen från tre till fyra kärnreaktorer. Denna vindkraft kommer enligt rapporten sänka elpriset väsentligt, allra mest på kort sikt. 

– Våra beräkningar visar att den nya vindelen kan sänka priset i Sverige 1,5 till 2 öre för varje ny terrawattimme el, säger Conny Udd, divisionschef för energi och industri på Sweco.

Effekten minskar när priserna sjunker

Detta motsvarar cirka 37 öre i sänkt elpris. Eller 7 000 kronor om året för en normalstor villa med eluppvärmning.  

På längre sikt med en mer normal energimarknad, där priser i Europa har stabiliserats, blir effekten mindre, ungefär 17 öre lägre elpris. Då avser alla beräkningar spotpriset (det pris som elbolagen köper in elen för) på elbörsen Nordpool. För konsumenter tillkommer ju skatter, elnätsavgifter och annat. 

Conny Udd understryker att dessa effekter på priset skulle vara i princip desamma oavsett om man bygger ut elproduktionen med vindkraft eller kraftvärme, solel, eller kärnkraft, men detta exempel bygger på den redan beslutade utbyggnaden av vindkraft.

Effektivisering viktig åtgärd

Sweco har också studerat olika scenarier för Sveriges framtida elmarknad. Deras slutsats är att om Sverige skall klara den fördubbling av elförbrukningen som många tror behövs för den gröna omställningen så behövs tydligare politik, och snabbare tillstånd för alla kraftslag. 

Man konstaterar också att energieffektivisering kan vara en viktig och ganska snabb åtgärd för att minska efterfrågan på el, därmed kan priset på el sjunka men också behovet av ny elproduktion minska en del. 

År                        Vindkraftverk           Elproduktion TWh 

2021 4691 27,4 

2022 5119 33,6 

2023 5384 42,5 

2024 5 519 48,7 

2025 5620 52,5 

Källa: Svensk vindenergi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.