Nya virus hotar mobiltelefoner

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att mobiltelefonerna utvecklas till att bli allt mer som små datorer har mobilerna också börjat få egna trojaner, maskar och virus.

För något år sedan kände man på datasäkerhetsföretaget F-Secure till 27 specifika mobilvirus. I dag känner man till över 400.

Oftast sprids mobilvirus med bluetooth, men kan också komma via mms och sms. Skadliga koder kan ta sig in och hämta lösenord, kontonummer eller annan användarinfo.

-Det är klart, har ett virus tagit över din telefon och börjar skicka betal-sms, då är det ju ett ekonomiskt problem, säger Stefan B Grinneby, enhetschef på Sitic (Sveriges IT-incident centrum).

Datorer värre drabbade

Fast ännu är mobilerna långt ifrån så drabbade som datorer. För operativsystemet Windows som används på de allra flesta datorer, finns just nu runt 900.000 kända virus.

I slutändan handlar det om hur vi använder telefonerna. Ju mer vi handlar och utför ekonomiska transaktioner via mobiltelefonen, desto angelägnare blir virusmakarna att komma åt uppgifterna. Liksom vid datoranvändning så gäller det att vara försiktig med att öppna filer och program man inte efterfrågat, eller inte känner igen avsändaren till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.