Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern påpekar att de inte behöver titta långt bort för att se hur illa virusspridningen kan bli om de inte tar tag i det på en gång. Foto: Dean Purcell & Mark Mitchell/TT

Nya Zeeland inför restriktioner efter nya coronafall

Publicerad

Nya Zeeland hade inte haft några registrerade fall av corona på över 100 dagar. Men i tisdags upptäcktes fyra nya fall i staden Auckland.

Nu införs nya restriktioner i landet för att minska smittspridningen.

Under 102 dagar hade Nya Zeeland inte registrerat några nya fall av corona. Men sent på tisdagen registrerade man fyra nya fall som upptäckts i en familj i landets största stad Auckland.

Det handlade om fyra personer som har smittats i landets största stad Auckland. Familjen har inte varit utomlands, vilket ökat förvirringen.

Inför nya restriktioner

Under onsdagen infördes nya och omfattande restriktioner i Auckland av den tredje graden. Det innebär att bland annat flera affärer, restauranger och barer kommer att få stänga igen som ett led att minska smittspridningen, rapporterar CNN.

De nya restriktionerna innebär även att invånare enbart får lämna sina hem för viktigare aktiviteter, till exempel som att handla i mataffärer. Folksamlingar har begränsats i Auckland och nu är maxantalet 10 personer som får samlas på samma plats.

Alla som har yrken som inte bedöms som samhällsviktiga ska återigen arbeta hemifrån i Auckland.

I övriga landet har mindre omfattande restriktioner införts. Till exempel kan inte mer än 100 personer samlas på en och samma plats.

Restriktionerna i Auckland gäller i nuläget i tre dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.