Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lista: Tre snabba från Liberalernas partiledare Nyamko Sabunis tal Foto: SVT

Nyamko Sabuni (L): Ta fram nationell strategi mot våld mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas Nyamko Sabuni talade om barns rättigheter, klimatpolitik och kampen mot extremism i sitt första stora framträdande som partiledare.

Nyamko Sabuni lät sitt eget liv vara den röda tråden i talet, från att hon föddes i Burundi av föräldrar som levde i exil till att hon valdes till partiledare i fredags.

Hon sa att det ofta blivit fokus på att hon är svart och kvinna, men att hon själv aldrig gillat det.

– Därför har jag aldrig ställt upp på det som brukar kallas identitetspolitik. Man måste inte själv ha varit förtryckt för att kunna representera de förtryckta, sa Sabuni.

Hon lovade att stå upp mot extremism både från främlingsfientliga och islamister och menade att hon utmålades som islamofob när hon varnade för radikalisering under sin tid som minister i Alliansen.

– När jag nu återvänder till politiken är mitt löfte att aldrigbacka i kampen mot den våldsbejakande extremismismen, sa Sabuni.

Kan begränsa föräldrarätten

Ett konkret förslag i talet var att ta fram en nationell strategi för att förhindra våld mot barn. Sabuni öppnade för lagändringar som ger större befogenheter för socialtjänsten och mindre inflytande för vårdnadshavarna.

– Om socialtjänsten misstänker att ett barn misshandlas måste föräldrarna informeras, men om det är föräldrarna som slår är det lätt att tänka sig att det gör saken ännu värre, sa Sabuni.

– Om föräldrarätten i praktiken blir ett hinder för att skydda de allra svagaste och mest utsatta måste barnens rätt gå före.

”Räck ut en hand till näringslivet”

Under förmiddagens pressträff presenterade Sabuni ett förslag om att tillsätta en elektrifieringskommission och klimatet fick stort utrymme även i talet. Hon hänvisade till sitt arbete som hållbarhetsdirektör på ett teknikkonsultföretag och sa att ingenjörer kan stå för nya lösningar med grön teknik.

– Nu är det dags för politiken att räcka ut en hand till näringslivet och tillsammans skapa lösningarna som gör att målen nås.

Marmorstein: ”Ett sargat parti”

Nyamko Sabunis tal innehöll inte så mycket i form av löften eller nya förslag, anser SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Sabunis supportrar hoppas att hon ska stå för en hårdare linje i integrationsfrågan, men sådana förslag saknades i dagens tal. Inte så oväntat, menar Elisabeth Marmorstein.

– Liberalerna är ett sargat parti. Nu handlar det om att ena partiet, för partier som bråkar internt lockar inga väljare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2019

Mer i ämnet