Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) pratade bland annat om dödsskjutningar under sitt Alemdalstal. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Sabuni: ”Behövs en kraftsamling för ökad trygghet”

Uppdaterad
Publicerad

Skolan, polisen, utanförskapsområden och ett återupprättande av arbetslinjen stod i fokus när Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni höll sitt Almedalstal på måndagen.

Hon vill bland annat ge de gymnasieelever som har studerat på distans under året möjlighet att ta igen förlorad undervisning. Samtidigt betonar hon vikten av insatser för att stävja gängkriminaliteten.

– Det behövs en kraftsamling för ökad trygghet, säger hon.

I dag klockan 11 inledde Nyamko Sabuni (L) sitt tal under Almedalsveckan, som i år arrangeras digitalt.

Liberalernas partiledare betonar på nytt partiets mål att verka och ingå i en borgerlig regering.

– Liberalerna har fattat ett tydligt beslut. det bästa för Sverige vore en liberal och borgerlig regering. Det går inte att låtsas att ytterpartierna inte existerar. Liberalerna har valt väg för framtiden. Vi ska verka för en liberal borgerlig regering, säger hon.

Nyamko Sabuni säger vidare att hon ”lider” med alla som har tvingats att gå gymnasiet på distans.

– Jag vill ge alla elever möjligheten att ta igen den kunskap de har gått miste om, säger hon.

”Kraftsamling för ökad trygghet”

Sabuni vill även utöka polisens resurser och införa större möjligheter till skydd för vittnen för att stävja gängkriminaliteten. Hon pekar bland annat på det rekordhöga antalet dödsskjutningar som Sverige haft i de senaste mätningarna jämfört med övriga länder i Europa.

– Det behövs en kraftsamling för ökad trygghet. Kriminella gäng ska inte kunna terrorisera stadsdelar utan risk att åka fast, säger Nyamko Sabuni.

”Vi måste återupprätta arbetslinjen”

L-ledaren vill även återinföra den så kallade arbetslinjen med vad hon benämner som ökade incitament för arbete och egenförsörjning på den svenska arbetsmarknaden.

Hon betonar att jobb och eget företagande ska pririteras.

– Vi måste återupprätta arbetslinjen. Fler måste få känna friheten i att tjäna en lön för eget arbete. Det är fortfarande så att det lönar sig dåligt att gå från bidrag till arbete, ibland lönar det sig inte alls, säger hon.

– Dagens utformning av bidragssystem i kombination med höga skatter på låga inkomster trycker människor längre bort från arbetsmarknaden.

Du kan även följa SVT Nyheters direktrapportering om regeringskrisen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.