Liberalerna vill blicka framåt och föra en liberal politik tillsammans med de andra borgerliga partierna Foto: SVT

Nyamko Sabuni om att Lööf vill isolera SD och V: ”I en demokrati ska det inte fungera så”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna står fast vid sitt besked om att inte ingå i något nytt typ av januariavtal. Samtidigt passar partiledaren Nyamko Sabuni att kritisera Annie Lööf.

– Man behöver inte samarbeta med alla partier, men att isolera vissa partier kan inte vara den högsta idén i ett samarbete.

Liberalerna vill blicka framåt och föra en liberal politik tillsammans med de andra borglerliga partierna. Partiet har drygt två procent i de senaste väljarmätningarna, en siffra som skulle innebära att de hamnar utanför riksdagsspärren.

– Vi kommer inte att fatta våra beslut utifrån opinionen, vi kan bara fatta beslut utifrån det som är bäst för Sverige. Vi menar att det som är bäst är att vi får igenom så mycket liberal politik som möjligt inom borgligheten.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Nu är Sabuni beredd att samtala med alla riksdagspartier.

– Jag vill inte bidra till en chimär. Man tror att man ska ha ett regeringssamarbete där vissa partier bestämmer, och det femte partiet inte har något att säga till om. Det är inte hållbart.

”Fungerar inte långsiktigt”

Enligt L-ledaren har Annie Lööf insett att det inte går att bygga ett samarbete på att isolera vissa partier, eller på ett regeringsunderlag där inte alla får vara med.

– Vänsterpartiet måste få vara med om Stefan Löfven ska fortsätta leda landet. Jag kommer inte att bidra till en chimär, det fungerar inte långsiktigt.

”Ska inte fungera så”

Enligt Sabuni vill Lööf isolera 30 procent av de folkvalda i parlamentet, alltså SD och V. Det är fel sätt att tänka på, menar L-ledaren.

– I en demokrati ska det inte fungera så. Man behöver inte samarbeta med alla partier, men att isolera vissa partier kan inte vara den högsta idén i ett samarbete.

Se hela avsnittet av Agenda om regeringskrisen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet