Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni. Foto: SVT

Nyamko Sabunis första tal som partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Nyamko Sabuni valdes som ny partiledare för Liberalerna under fredagseftermiddagen. Efteråt tackade Sabuni för förtroendet.

– Jag lovar att göra mitt yttersta för att leva upp till det, säger hon i sitt första tal som partiledare.

En enig valberedning föreslog Nyamko Sabuni som partiledare för Liberalerna. Under fredagseftermiddagen valdes hon på partiets extra landsmöte på Södermalm i Stockholm. Kort därefter höll Sabuni sitt första tal som partiledare.

Inledningsvis tackade hon sina båda medkandidater Erik Ullenhag och Johan Pehrson som hon har kampanjat mot under den senaste månaden. Hon lyfte fram det unika med valet.

– Den här dagen är slutet på en historisk och unik process. Ingen partiledare i vårt parti har valts med ett sådant mandat som man har funnit utifrån medlemsomröstningar, säger Sabuni.

Liberalismen som en storasyster

Nyamko Sabuni nämner att Liberalerna är det första partiet i Sverige som väljer en ledare med afrosvensk bakgrund.

Sabuni berättar att hon är född i ett socialistiskt hem men i stället valde liberalismen.

– Samhället ska finnas där med reformer. Precis som en storasyster ska det finnas där, men på en armlängds avstånd, säger Sabuni.

Sverige möjligheternas land

Sabuni säger att Sverige är möjligheternas land, men också ett land där det finns problem som måste hanteras.

– En hård brexit tillsammans med Trumps handelskrig gör att vi riskerar en internationell lågkonjunktur, fler arbetslösa i vårt land. Många kommer drabbas, men allra svårast drabbas de som redan är drabbade. Vi har inte råd att inte ta höjd för den verkligheten, säger hon och fortsätter:

– Men allra viktigast är att vi ser till att svenska företag får ännu bättre konkurrenskraft.

Mer för klimatet och sjukvården

Den nya partiledaren säger att ”vi behöver göra mer för att minska utsläppen, inom trafiken och inom industrin”. Sabuni nämner även att det behövs mer sjukvårdspolitik för ”flera friska år”.

– Det finns lösningar på problemen bara det finns politisk vilja. Det behövs bara vilja och liberala reformer för att göra Sverige och världen lite bättre, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.