Johan Pehrson väljs till gruppledare i Liberalerna, enligt uppgifter till SVT. Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppgifter: Johan Pehrson blir gruppledare i Liberalerna

Uppdaterad
Publicerad

I morgon väljs Nyamko Sabuni till partiledare för Liberalerna efter att hennes största konkurrent Erik Ullenhag dragit in sin kandidatur. Enligt uppgifter till SVT ser partiets nästa gruppledare nu ut att bli Johan Pehrson, samtidigt som den politiska nykomlingen Juno Blom blir ny partisekreterare.

Även Johan Pehrson utmanade inledningsvis Sabuni i kampen om partiledarskapet, men drog sig ur då han upplevde att han saknade stöd.

Enligt uppgifter till SVT ser Pehrson nu ut att, i stället för partiledare, bli gruppledare i riksdagen. En roll han haft tidigare, mellan 2006 och 2014.

Marmorstein: ”En lågoddsare”

– Att Johan Pehrson blir gruppledare är en lågoddsare. Han har en lång bakgrund i partiet, är profilerad i rättspolitiken och tillhör precis som Nyamko Sabuni, partiets mer högerlutande ”kravliberala” falang. Nu blir det han som får hoppa in för Nyamko Sabuni i riksdagens partiledardebatter eftersom hon saknar riksdagsplats, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

När Annie Lööf valdes till Centerpartiets ledare gjorde hon likadant, och utsåg en av sina partiledarkonkurrenter, Anders W Jonsson, till gruppledare.

– Johan Pehrson var emot samarbetet med regeringen men spelade sina kort rätt och anpassade sig snabbt till partiets beslut och nu är det han som budgetförhandlar med regeringen i rollen som ekonomisk-politisk talesperson. Precis som Sabuni tycker han att partiet borde ha tjänstemän i regeringskansliet så det skulle inte förvåna mig om det är en av deras första åtgärder.

Arbetar mot hedersvåld

Samtidigt verkar rollen som partisekreterare gå till nykomlingen Juno Blom, enligt SVT:s uppgifter. Hon blev medlem i partiet 2017 och valdes in i riksdagen i förra valet.

Enligt uppgifter till SVT väljs Juno Blom till partisekreterare för Liberalerna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Innan den politiska karriären ledde hon under tolv år det nationella arbetet mot hedersvåld och hedersförtryck vid Länsstyrelsen i Östergötland och i fjol tilldelades hon Pela och Fadime-utmärkelsen för sitt arbete.

-Juno Blom är ett mer oväntat namn, främst eftersom hon är så ny i partiet. Men hon är respekterad internt för sitt arbete mot hedersvåld vilket är en väldigt viktig fråga i Liberalerna, säger Elisabeth Marmorstein.

Fokus på integrationspolitik

Om det blir Pehrson och Blom som tar över positionerna är det enligt Elisabeth Marmorstein tydligt att integrationspolitiken kommer sättas högt på partiets dagordning.

– Det är den fråga som Sabuni byggt sin politiska karriär på och partiet gjorde ju ett framgångsval på den frågan 2002. I dag är konkurrensen betydligt hårdare men många liberaler hoppas nog att den frågan ändå ska lyfta partiet.

Partiets presstjänst uppger att valet av gruppledare respektive partisekreterare avgörs i morgon efter det att den nya partiledaren valts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.