Tomas Haraldsson, verksamhetsansvarig Entreprenörshubben Foto: Ann Thavelin, Nacka kommun

”Vi måste bli mindre fyrkantiga här i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Entreprenörshubben i Nacka kommun arbetar sedan flera år med att fånga upp nyanlända med företagarbakgrund. Många har erfarenhet och vilja, Entreprenörshubben hjälper till med det praktiska för att förverkliga idéer och hitta rätt väg i den svenska byråkratin.

– Vi måste bli mer flexibla för att tillvarata dessa människors ofta briljanta idéer, säger verksamhetsansvarige Tomas Haraldsson.

Sommaren 2016 startade Entreprenörshubben som ett pilotprojekt. Nu är verksamheten permanent i Nacka kommun som är först i landet med att erbjuda hjälp på detta sätt.

– Många som kommer till Sverige har erfarenhet av att driva företag. Idén med Entreprenörshubben är att snabba på processen och försöka få fler att klara av att starta eget inom de två åren som staten står för deras försörjning, säger Tomas Haraldsson, verksamhetsansvarig för Nackas Entreprenörshubb.

Val 2018 – #dinröst

”Det måste bli enklare att komma igång”

Från kommunens sida går man in med ungefär en miljon kronor per år för att driva verksamheten. För finansiering av företagsidéerna får deltagarna i sin tur stöd för att söka starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen och etablera bankkontakter för lån. 

– Vi måste bli mindre fyrkantiga här i Sverige. Det måste bli enklare att komma igång som egenföretagare. Vi upplever att flera av de mest drivna drar vidare till exempelvis Tyskland och England där det är lättare att gå från idé till handling, säger Tomas Haraldsson.

En av dem som fått hjälp är Deega Aden som bor i Fisksätra, hon drömmer om att starta en egen cateringfirma.

– De har öppnat dörrar som varit stängda för mig, de har öppnat Sverige! De här idéerna börja blomma på grund av dem, säger Deega Aden om Entreprenörshubben.

Svårt att få ekonomin att gå ihop

De första två åren i Sverige får du som nyanländ ett etableringsstöd från staten till både bostad och försörjning, men därefter behöver du stå på egna ben. Att många då söker hjälp via försörjningsstöd beskriver Tomas Haraldsson som ett moment 22.

Foto: Ann Thavelin, Nacka Kommun

– Du får inga bidrag om du startar ett företag, vilket gör att många inte vågar satsa. Andra klarar sig på en rad olika småjobb, som de har vid sidan om, i väntan på att det egna företaget ska ge tillräcklig inkomst.

Av de cirka 100 som deltagit har ett tiotal etablerat sig som egenföretagare och ett 20-tal står i startgroparna. Andra har fått arbete eller hjälp med vidare studier.

Hur ser du på att relativt få har startat eget företag?

– Vi hade som målsättning att få fler självförsörjande, så klart. Det tar längre tid än vi hoppats på men flera av deltagarna fortsätter att jobba på sin etablering.

En permanent kommunal satsning

Tomas framhåller vikten av att ta till vara på goda idéer och allas kompetens. Han menar att det är viktigt att Sverige som mottagarland ser dessa möjligheter.

Foto: Ann Thavelin, Nacka kommun

– Det är ingen quickfix att få ut dem i självförsörjning.

Från politiskt håll är man ändå nöjda och Entreprenörshubben kommer att fortsätta att stötta och hjälpa sina invånare.

Vad är målet med denna satsning?

– Att det ska etableras fler företag i vårt område som är styrda av nyanlända och utlandsfödda, där man tar tillvara deras kompetens i att driva företag, säger Jan-Eric Jansson (KD), ordförande i arbets- och företagsnämnden i Nacka.

Jan-Eric Jansson (KD), ordförande i arbets- och företagsnämnden i Nacka.

– Vi kommer utvärdera verksamheten varje år, men varje företag ser vi som en stor framgång och det kommer generera fler arbetstillfällen.

Ser du det som ett misslyckande att enbart tio företag kommit igång fullt ut?

– Vi hade högre målsättningar, absolut, men vi hade också i bakhuvudet att det inte skulle gå så fort.

Entreprenörshubben i Nacka

– En fysisk mötesplats där kommunen erbjuder både nyföretagarrådgivning och social kontext, gruppaktiviteter och nätverk.

– Ett samarbete mellan Nacka kommun, Arbetsförmedlingen och Start-up Stockholm, en ideell stiftelse som ger affärsrådgivning på olika språk.

Källa: Nacka kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet