Foto: SVT

Drömmer om att starta egen catering – det enda som saknas är ett kök

Uppdaterad
Publicerad

Deega Aden började laga mat som tioåring. Sedan dess har hon drömt om att driva sitt egna cateringföretag och snart kan drömmen äntligen bli sann med stöd från Nacka kommun. Då vill hon anställa andra kvinnor som liksom hon är födda utomlands.

– Vi behöver också komma ut i arbetslivet. Det är bra för våra barn och vår framtid att vi blir integrerade i det svenska samhället, säger Deega Aden.

Deega Aden flyttade till Sverige för 28 år sedan och bor i Fisksätra tillsammans med sin man och åtta barn. Ända sedan hon flyttade hit från Somalia har hon arbetat med mat. Hennes första jobb i Sverige var som köksbiträde.

– Det var direkt in i arbetslivet så det enda jag kunde var att laga mat. Maten har betytt mycket för mig, jag har älskat att laga mat i hela mitt liv, säger Deega Aden.

Val 2018 – #dinröst

Vill att kvinnor ska integreras i samhället

Just nu driver hon ett kooperativt café på Folkets hus på hemmaplan i Fisksätra. Arbetet är ideellt och många av kvinnorna som arbetar i kooperativet saknar ett jobb med inkomst liksom många andra kvinnor med utländsk bakgrund. Den största gruppen arbetslösa i Stockholms län är just utlandsfödda kvinnor med en arbetslöshet på nästan 15 procent.

Flera av kvinnorna som jobbar på caféet har barn att ta hand om medan deras män ofta har flera olika jobb och är borta från hemmet många timmar per dag. Huvudansvaret för hemmet hamnar på kvinnorna och då är det en fördel att ha nära till jobbet, menar Deega.

– Vi behöver leva inte bara på bidrag. Många av dessa kvinnor skulle vilja jobba deltid, betala skatt och bidra till samhället, men då måste jobbet finnas i närheten av hemmet.

Med stöd från Nacka kommuns verksamhet Entreprenörshubben, som aktivt söker upp och hjälper utlandsfödda som vill starta egna företag, hoppas nu Deega kunna få igång sin catering. Målet med hennes catering är dels att starta en verksamhet som hon kan försörja sig på men även att få andra kvinnor att komma in i arbetslivet och integreras i det svenska samhället. Det hon saknar är ett kök som går att bedriva verksamheten i.

– När jag väl fått igång mitt cateringföretag och har ett större kök att vara i så vill jag att dessa kvinnor ska arbeta med mig.

”Responsen har varit fantastisk”

Hon beskriver styrkan i att vara tillsammans och berättar att hon och de andra kvinnorna har kommit på en hel drös med recept under denna testperiod då de lagat smakportioner som gästerna på Folkets hus har fått ta del av. I kooperativet finns kvinnor från olika länder runt om i världen, bland annat Gambia, Somalia och Iran.

– Många smaker möts, och responsen på våra smakportioner som vi lagat har varit fantastisk, säger hon och ler stort.

”Hela Fisksätra är med och vill hjälpa till”

Hur ser dina vänner och din man på att du vill starta företag?

– De är glada och och stöttar mig, de är alltid positiva.

Så du har full support hemifrån?

– Hela Fisksätra är med och vill hjälpa till, säger Deega och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet