Mathias Liffner och tvillingarna Jason och Bojanca. Foto: Josefin Lennen Merckx

Nybliven pappa kritisk till surrogatförmedlarna

Uppdaterad
Publicerad

Mathias Liffner är nybliven pappa till tvillingar som kom till via en surrogatmoder i USA. Hans syn på surrogatarrangemang har förändrats radikalt efter processen och han är kritisk till att ett svenskt bolag nu startat upp en agentur för surrogatförmedling i utlandet.

När tvillingarna Bojanca och Jason föddes för tre månader sedan av en amerikansk surrogatmoder var det en dröm som gick i uppfyllelse för deras föräldrar.

– Min längtan efter barn var extremt stark. Jag både åt, andades och sov barn så det var det enda som var viktigt för mig under väldigt lång tid, säger Mathias Liffner medan han gosar med sin dotter i knät. Vid hans fötter ligger lilla Jason på en filt och suger högljutt på nappen.

Tvillingar med olika pappor

Barnen blev till med hjälp av en amerikansk surrogatförmedling. Äggen kom från en donator på Kap Verde. Provrörsbefruktningen gjordes i USA och barnen föddes av en amerikanska i Salt Lake City. Mathias och hans man är biologiska pappor till var sin tvilling.

”Det värsta jag har varit med om”

Det tog fem år innan det blev några barn, en process som var svår för paret som levde med en konstant stress att få ihop tillräckligt med pengar för nya försök.

– Det är nog det värsta jag har varit med om, säger Mathias och berättar att notan slutade på

två miljoner kronor, dubbelt så mycket som paret hade budgeterat för.

Kände sig pumpade på pengar

Mathias upplevde det som om surrogatförmedlingen pumpade paret på pengar och bristen på kontroll var jobbig att hantera.

– Vår första surrogatmamma blev gravid med sin man trots att hon enligt kontraktet hade lovat att skydda sig vid samlag. Vår förmedling ryckte bara på axlarna åt det och tyckte att de skulle hitta en ny surrogatmamma åt oss. Det kostade oss både tid och pengar. Efter ett tag visade sig att nästa surrogatmamma inte var vid tillräckligt god hälsa för en graviditet så det kostade oss ännu mer.

Paret fick missfall efter missfall och var tvungna att lägga ut stora summor på nya ägg.

Sista försöket

– Vår surrogatförmedlare sa gång på gång att det skulle lösa sig och att vi skulle få barn om vi bara betalade det ena och det andra. Vi levde hela tiden på hoppet och det var svårt att ta steget att sluta. När vi väl blev gravida med Bojanca och Jason så hade vi bestämt att det var vårt absolut sista försök, säger Mathias.

Ny svensk förmedlare

I Sverige är det inte tillåtet med surrogatarrangemang inom den offentliga sjukvården. Ofrivilligt barnlösa som har skaffat barn via surrogatarrangemang har hitintills använt sig av utländska surrogatförmedlingar.

Men nu har Sveriges första svenska surrogatförmedlingsagentur startat. Bolaget förmedlar donerade ägg och surrogatmödrar i USA och Ukraina.

Deras ”garantipaket” med ”obegränsad tillgång till IVF och äggdonationer” kostar mellan 550.000 och 900.000 kronor beroende på vilket land surrogatmödrarna bor i.

Mathias säger att han är kluven till nyheten.

”En fadd smak i munnen”

– Det blir en fadd smak i munnen. Även om vi har fått våra barn via en surrogatförmedlare så tycker jag ändå att det är vidrigt att det finns företag, en tredje part, som sitter och tjänar pengar på andras barnlängtan och utsatthet.

Barnen blev till med hjälp av en amerikansk surrogatförmedling.

Den amerikanska surrogatmodern som paret anlitade fick cirka 375.000 kronor i ersättning för graviditeten med tvillingarna. En för låg summa tycker Mathias och säger att hon borde ha fått en större andel av pengarna som gick till surrogatförmedlingen. Men han håller inte med de kritiker som vill förbjuda kommersiella surrogatarrangemang för att skydda ekonomiskt svaga kvinnor från att exploateras.

– Nej det gör jag faktiskt inte. Jag tycker att kvinnor ska få bestämma själva över sina kroppar, säger Mathias bestämt.

Själv skulle han dock inte använda sig av ett surrogatförmedlingsbolag igen.

– Nej jag skulle kontakta en advokat i det landet där barnet ska göras och be dem annonsera efter en surrogatmamma. Sen skulle jag kontakta en fertilitetsklinik direkt. Man behöver ingen förmedling.

Inte enkelt

Men Mathias betonar att det inte alltid är enkelt att bli med barn genom ett surrogatarrangemang.

– Jag var så naiv när jag skrev kontraktet. Jag trodde att det skulle gå snabbt att bli gravid men processen är inte så enkel som bolagen ger sken av. Vetenskapen inom IVF-världen har kanske inte kommit tillräckligt långt för att man ska ha det här som affärsidé, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer