Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke på pressträff för att presentera ett första återstartspaket för jobb och företag Foto: Claudio Bresciani/TT

Vill ha återstartspaket för att rädda svensk ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Svensk ekonomi faller brant och för att skynda på återhämtningen krävs en kraftsamling för svenska jobb. Det anser Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

– Nu behöver vi lägga grunden för att svenska företag ska kunna ta oss ur den här krisen.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har presenterat det första av tre återstartspaket som de hoppas ska få den svenska ekonomin på fötter igen efter coronakrisen.

– För återstarten av Sverige behövs en kraftsamling för svenska jobb. Jag har varit djupt orolig för att den arbetslöshet vi kunnat se ska bita sig fast, säger Jan-Olof Jacke under en pressträff.

Krävs hundratusen nya jobb

Antalet arbetslösa och permitterade närmar sig nu en miljon, och för att råda bot på situationen krävs 100 000 nya jobb, enligt Jacke.

För att det ska bli möjligt vill Svenskt Näringsliv se att privata och offentliga investeringar stärks, bland annat genom att skjuta upp ökade skatter på arbete och företagande med fem år.

Fokus på unga i arbetslöshet

Även en ökad handel med omvärlden är nödvändig.

– Om vi inte får fart på handeln inom EU kommer vi inte få fart på svensk ekonomi, säger Jan-Olof Jacke.

Svenskt Näringsliv vill också se åtgärder för att unga och personer som redan innan krisen stod långt från arbetsmarknaden inte ska fastna i arbetslöshet på lång sikt.

– Vi föreslår att vi tar bort allmänna löneavgiften för 18 till 26-åringar, den gruppen är särskilt utsatt, säger Jacke.

Svenskt Näringslivs fem huvudförslag

Följande fem huvudförslag ingår i det första återstartspaketet:

  • Tryggat investeringsklimat och tydliga förutsättningar. Inga höjda skatter på jobb och företagande.
  • Stärkt kunskapsekonomi med ett forsknings och utvecklings-paket.
  • Förbättrad kompetensförsörjning genom tryggad rörlighet och arbetskraftsinvandring.
  • Utbyggd digital infrastruktur för Sveriges konkurrenskraft. 
  • Minskade kostnader att anställa genom sänkt arbetsgivaravgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.