Foto: TT

Nytt bakslag väntar regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ser ut att misslyckas med att få igenom ett av sina jobbförslag för unga. Hela oppositionen, inklusive Sverigedemokraterna, är emot det nya förslaget att göra det ännu billigare att anställa ungdomar under 23 år.

Regeringens förslag innebär att den redan i dag halverade arbetsgivaravgiften för unga sänks ytterligare för ungdomar under 23 år. Samtidigt tar regeringen bort halveringen för ungdomar som fyllt 25 år. I dag gäller den tills man fyllt 26 år.

S och V har redan motionerat för avslag på propositionen.

– Vi motionerar inte, men vi stödjer ett avslag, säger Gunvor G Ericson, som är MP:s representant i socialförsäkringsutskottet.

Även SD är emot förslaget.

– Vi tänker rösta emot, säger SD:s ekonomiskpolitiske talesman Sven-Olof Sällström till TT.

De nya reglerna var tänkta att införas 1 juli i år.

Mats Knutson: Vore ett stort bakslag

Enligt SVT:s politiske kommentator Mats Knutson skulle ett avslag vara ett stort bakslag för regeringen.

– Sänkta arbetsgivaravgifter för unga är en central del av regeringens jobbpolitik. Dessutom har frågan blivit en tydlig konfliktfråga mellan framför allt alliansen och socialdemokraterna inför valrörelsen. Ett nederlag för regeringen skulle också vara en presitigeförlust för statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som redan intecknat den här sänkningen som en del i sitt valbudskap. Här står en stor del av konflikten i den kommande valdebatten. Därför kommer den här striden i riksdagen också att bli en del av valrörelsen.

Vad betyder det här i praktiken?

– I dag betalar en arbetsgivare drygt 15 procent i arbetsgivaravgift för en person under 26 år. För äldre är avgiften drygt 30 procent. I budgeten i höstas föreslog regeringen att för dem under 23 år skulle arbetsgivaravgiften sänkas ytterligare, det vill säga ner till drygt 10 procent. Förslaget klubbades i riksdagen inom det rambeslut som fattades av riksdagen. Nu har regeringen återkommit till riksdagen med ett konkret lagförslag om själva sänkningen. Det är det som socialdemokraterna och vänsterpartiet yrkar avslag på i riksdagens socialförsäkringsutskott. Nu uppger både Miljöpartiet och Sverigedemokraterna att de tänker stödja avslagsyrkandet. Det innebär att en majoritet i riksdagen kan stoppa den här sänkningen, trots att riksdagen i praktiken redan sagt ja till förslaget.

Innebär inte det här att man bryter mot budgetreglerna?

– Det är det här som regeringen och socialdemokraterna bråkat om så mycket. Redan i höstas rev riksdagen i efterhand upp regeringens förslag att sänka den statliga skatten. Också då hade riksdagen fattat beslut om skattesänkningen, men riksdagen rev upp beslutet innan det hann träda i kraft. Regeringen hävdade att det bröt mot budgetreglerna, medan oppositionen hävdade att budgetreglerna aldrig kan avse beslut som förstärker de offentliga finanserna. Det här beslutet kommer att bekräfta en praxis som innebär att en riksdagsmajoritet har möjlighet att ändra rambeslut kring budgeten.

Är frågan avgjord nu?

– Nej, socialförsäkringsutskottet tar upp frågan för första gången under torsdagen. Om regeringen röstas ner förutsätter det att de rödgröna partierna och sverigedemokraterna röstar tillsammans. Vi vet ännu inte om de är beredda att göra det, även om det ser ut som att de faktiskt kommer att göra det. Risken socialdemokraterna löper är att om man själv hamnar i en minoritetsregering efter valet, kan en riksdagsmajoritet då upphäva delar av en budget som man lagt fram för riksdagen.

Varför är frågan om arbetsgivaravgifter för unga en stor konfliktfråga i politiken?

– Alliansen hävdar att det underlättar för unga att få jobb, medan oppositionen menar att det är en ineffektiv åtgärd för att få fram nya jobb. Det handlar om mycket pengar också. Totalt handlar det om drygt 15 miljarder kronor som socialdemokraterna behöver i sin budget för att bland annat kunna satsa på en 90-dagarsgaranti, höjd A-kassa och så kallade extratjänster inom kommuner och landsting.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.