Höga halter av bisfenol är skadliga, nu förbjuds det vid renoveringar. Foto: Christine Olsson / TT Nyhetsbyrån

Nytt förbud mot bisfenol A

Uppdaterad
Publicerad

Kemikalien bisfenol A förbjuds vid relining – en metod som används vid renoveringar av rör. Anledningen är att för höga halter av det hormonstörande ämnet kan hamna i dricksvattnet.

Relining betyder att man gjuter ett nytt rör i ett annat. Fram till 2011 användes epoxi, ett material som kan avge bisfenol A. 3.000 lägenheter i Sverige beräknas ha drickvattenrör som är relinade med epoxi. Nu blir det förbjudet att använda den här metoden.

– Det beror på att bisfenol A har hormonstörande egenskaper. Vi har i uppdrag att verka för en giftfri vardag, som bland annat handlar om att minska exponeringen för hormonstörande ämnen, säger Ing-Marie Olsson Ressner, enhetschef på Kemikalieinspektionen.

Enligt Livsmedelsverket skadar inte den mängd bisfenol A vi får i oss hälsan, men forskning visar att hormonstörande ämnen kan vara skadliga och därför vill man vara extra försiktig.

– Forskning visar till exempel att i fosterstadiet, när celler programmeras och systemet inte är färdigutvecklat kan hormonstörningar öka risken för cancer, fetma och påverka immunsystemet senare i livet, säger Ing-Marie Olsson Ressner.

Följer man Livsmedelsverkets råd och inte dricker varmvatten från kranen, har man ingenting att oroa sig för enligt Kemikalieinspektionen. Förbudet gäller från och med den första september.

Fakta: Bisfenol A

Bisfenol A kan ge allergi vid hudkontakt och är irriterande för ögon, hud och andningsorgan. Ämnet misstänks även vara hormonstörande.

Ämnet finns framför allt i plastprodukter som cd- och dvd-skivor, kameraskal, tandfyllningsmaterial, epoxyfärger, epoxylim, tryckfärger och kopieringspapper. Men ämnet finns även i matbehållare som pipmuggar, konservburkar och hårda vattenflaskor.

Den mängd Bisfenol A som människor får i sig, oavsett ålder, skadar inte hälsan, enligt den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

Källa: NE, Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.