Nytt hopp om bot mot diabetes typ 2

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Lund tror sig vara ett steg närmare svaret på gåtan varför diabetespatienter snabbt tillfrisknar från sin sjukdom efter fetmaoperationer. Detta kan i slutänden leda till nya behandlingsmetoder.

– Vi har visat att operationen oberoende av sidoeffekter som viktminskning och minskat födointag har positiva effekter för en diabetiker, säger Nils Wierup, docent vid Lunds universitet.

Studien, gjord på endast fyra patienter, är unik. Med hjälp av särskild teknik har forskarna simulerat situationen hos patienten före operationen och jämfört med den efter.

Insulinproduktionen ökar

– Det är samma patient och samma måltid, det enda som skiljer är om födointaget sker som vanligt eller på det sätt som sker efter en sådan här operation, säger han.

När födan har getts på det sätt som sker efter en magsäcksoperation så har insulinet hos patienterna ökat, visar studien som presenteras i tidskriften Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Kan leda till sprutfri behandling

Även hormonerna som påverkar insulinet har ökat, vilket är avgörande för diabetiker. Varför insulinet ökar är fortfarande oklart, men Mikael Ekelund, överläkare vid Skånes universitetssjukhus, tror att resultatet kan leda till nya behandlingar.

– Jag tror vi har kommit en bit på vägen för att hitta piller eller substanser som kan hjälpa mot övervikt och diabetes, säger han.

  • Den som lider av diabetes har en för hög sockerhalt i blodet.
  • Nästan 400.000 personer i Sverige har diabetes. Av dessa har de allra flesta typ 2-diabetes, som också kallas åldersdiabetes.
  • Typ 2-diabetiker har utvecklat insulinresistens, dvs deras kroppar märker inte av insulinet som kropparna producerar.
  • Typ 2-diabetes kan leda till kärlkramp, blodproppar och hjärtinfarkt.
  • Det finns ett starkt samband mellan typ 2-diabetes, högt blodtryck och fetma.

Källa: Sjukvårdsrådgivningen, Diabetesförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer