Orten Pajala slog nytt köldrekord på tisdagsmorgonen. Foto: SVT/Johan Paulin och Fotograferna Holmberg / TT

Nytt köldrekord i natt – Pajala fick 26,3 minusgrader

Publicerad

I går satte Pajala i Norrbotten köldrekord, men det varade inte länge. Tidigt på tisdag morgon blev det ännu kallare med temperaturer på ner till -26,3 grader. Även då i Pajala.

– Det är ovanligt kallt för den här tiden på året, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Den lilla orten i östra Norrbotten slog inte mindre än två väderrekord på drygt ett dygn. Natten mot måndagen visade termometern -25,8 grader, vilket SVT skrev om i går. Det var inte bara den kallaste temperaturen i landet för säsongen utan den lägsta temperaturen så här tidigt i november på 13 år.

Nattavaara låg hack i häl

Men redan vid midnatt mellan måndag och tisdag hade det rekordet slagits. Temperaturen fortsatte sedan att krypa nedåt och vid fem på morgonen låg den på -26,2. Då var inte Pajala ensamma om det nya rekordet utan Nattavaara cirka 15 mil västerut uppmätte samma temperatur.

Men en timme senare sjönk temperaturen ytterligare i Pajala och det nya rekordet på -26,3 grader.

”5-10 grader kallare än normalt”

De första dagarna i november har varit ovanligt kalla i stora delar av landet.

– I nästan hela nordöstra Norrland har det varit 5-10 grader kallare än normalt vid den här tiden på året, säger Pererik Åberg.

Även resten av Norrland, hela Svealand och de norra delarna av Götaland har varit kallare än det brukar vara. Då jämför man med den 30-åriga referensperiod mellan 1961 till 1990 som används för att räkna ut genomsnittstemperaturerna i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.