Foto: Scanpix

S-förslag öppnar för tredje pappamånad

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen om Socialdemokraterna vinner valet nästa år. Partikongressen undvek strid om kvotering och gick på en kompromiss.

Inför dagens debatt på S-kongressen om föräldraförsäkringen lade partiledningen fram ett nytt förslag.

Partiledningen skriver att ”Avgörande steg ska tas så att ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen uppnås redan under nästa mandatperiod. Ett sätt är att knyta en ytterligare månad inom föräldraförsäkringen till respektive förälder”.

S-kongressen 2013

Förslaget innebär ett löfte om en förbättring av jämställdheten, men inget löfte om att det ska ske genom ytterligare en kvoterad månad.

– Jag är nöjd med kompromissen eftersom det är en av de mest prioriterade frågorna, säger Lena Sommestad, ordförande för S-kvinnorna till SVT.

SSU:s ordförande Gabriel Wikström säger till SVT att han hellre hade sett en helt individualiserad föräldraförsäkring, det vill säga att föräldrarna disponerar varsin halva av föräldraledigheten.

– Men partiledningens kompromissförslag är ett bra första steg på vägen.

Slöt upp bakom kompromissen

När debatten om föräldraförsäkringen drog igång så förklarade många talare att de tyckte att S borde gå snabbare fram med en individualisering. De slöt dock upp bakom kompromissen.

– Vi hade velat se ett ännu tydligare mål, vi har mycket större förväntningar på S i jämställdhetspolitiken, sade kvinnoförbundets ordförande Lena Sommestad.

Före detta jämställdhetsministern Jens Orback manade också partiledningen att öka takten.

– Vi skulle bli väldigt besvikna om inte vi har en tredelad föräldraförsäkring 2018, sade han.

Löfven nöjd med beslutet

Partiledaren Stefan Löfven var nöjd efter beslutet om föräldraförsäkringen.

– Jag har sagt att verkligheten är den att många barnfamiljer tycker att de själva ska få bestämma frågan. Men jag tycker inte att vi kan vara nöjda med det, för vi måste ha ett mer jämställt uttag. Vi måste inse att det är ett faktum men vi måste jobba mot ett mer jämställt uttag. Det är därför kongressen ger partiledningen i uppdrag att se hur vi ska gå vidare för att uppnå ökad jämställdhet, sade han till TT.

TT: Men om nu verkligheten ser ut så, är du inte rädd att förlora väljare?

– Nej, just för att vi har fått ett mandat att titta på hur vi ska gå vidare. Riktningen är glasklar, mer jämställt uttag, men vi måste faktiskt också ta hänsyn till hur verkligheten ser ut, sade Löfven.

Fakta: S och föräldraförsäkringen

Redan på kongressen 2009 beslutades att Socialdemokraternas mål är en individualiserad föräldraförsäkring och att en tredelning är ett delmål.

Då röstades en tredelning igenom som innebär att en del ska vara vikt för varje förälder och resten ska man dela fritt på. Men man slog inte fast när det ska ske.

Inför den pågående kongressen har både LO och S-kvinnorna krävt att det ska bli fler pappamånader före 2018. Men åsikterna går isär om hur det ska ske.

SSU å sin sida vill se en föräldraförsäkring där ansvaret för barnuppfostran delas lika mellan föräldrarna.

(SVT/TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-kongressen 2013

Mer i ämnet