Foto: Janerik Henriksson/TT

Nytt krispaket: Kraven för a-kassa sänks

Uppdaterad
Publicerad

Kraven på vem som ska få a-kassa sänks och både taket och grundbeloppet höjs. Det meddelade januaripartierna i dag på en pressträff där de presenterade ett nytt krispaket.

– Människor kommer att bli arbetslösa, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Många av de som blir arbetslösa på grund av coronakrisen har haft otrygga anställningar och är kanske inte med i a-kassan. Därför föreslår nu regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna att kraven på vem som kan få ersättning tillfälligt sänks.

– Fler kommer att omfattas av a-kassan än tidigare, säger Magdalena Andersson om de tillfälliga förändringarna.

Coronapandemin

Tidigare har man behövt jobba 80 timmar i månaden i minst sex månader för att få a-kassa. Nu sänks det till 60 timmar. Medlemsvillkoret, det vill säga hur länge man ska ha varit medlem i a-kassan för att få mer än grundbeloppet, sänks från 12 till tre månader.

Högre ersättning

Samtidigt föreslås att både taket och grundbeloppet i a-kassan höjs tillfälligt. Taket höjs från 910 kronor till 1 200 kronor de första 100 dagarna.

Dessutom kommer a-kassorna få extra medel till sin handläggning. Arbetsförmedlingen får också mer resurser till program, bland annat för att förlänga nystartsjobb.

– Vi måste också rusta för att alla jobb inte kan räddas, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Utbildningsinsatser

I krispaketet ingår också en satsning på utbildning. Antalet platser på universitet och högskolor ska bli fler och de ska få ökade medel för att utveckla arbetet med distansutbildning. Yrkeshögskolan ska få förstärkning för att fler ska kunna ta examen.

– Det är långsiktiga satsningar som kommer att tjäna Sverige väl, säger Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.

Totalt kostar paketet 10,8 miljarder kronor och regeringen kommer inom kort överlämna förslagen till riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet